Luchthaven Twente wordt internationaal testcentrum voor drones: Space53

Onder de naam Space53 moet de luchthaven van Twente een internationaal centrum worden om drones te testen. Dat meldt EenVandaag. Het vrijstellen van het terrein gebeurt onder meer na wensen van het bedrijfsleven en de gemeente. Op het oefenterrein moeten overheid en bedrijven vrij spel krijgen om drones te testen.

Momenteel is dat erg lastig, omdat voor het commercieel gebruik van drones een vergunning nodig is. De nauwelijks gebruikte luchthaven van Twente moet die belemmering wegnemen. De initiatiefnemer van de gemeente Twente zegt tegen EenVandaag dat dat nodig is omdat de regio daarmee een aantrekkelijk wordt voor bedrijven. Uiteindelijk levert dat geld op. Als Nederland te lang wacht met ruimte maken, gaan de investeringen naar het buitenland, zo is de redenering.

Naast de gemeente en het bedrijfsleven is Space53 een samenwerking tussen de provincie Overijssel en onderwijsinstellingen zoals de Universiteit Twente, dat onderzoek doet naar drones. Het regionale dagblad Tubantia schrijft dat het testcentrum eind deze maand officieel wordt geopend. De eerste test hebben desondanks al plaatsgevonden. Ondertussen is Space53 nog bezig om alle vergunningen rond te krijgen.

Deze week start justitie op Space53 een test met counterdrones: onbemande vliegtuigjes die bedoeld zijn om in te grijpen bij gevaarlijke situaties in de lucht.