Maak je ‘domme’ auto slim met één klein apparaatje

Een auto zit vol met computers en die zorgen samen voor een hoop data. Maar tenzij je één van de nieuwste auto’s hebt, is er geen mogelijkheid om die data in te kunnen zien. Maar door gebruik te maken van slechts één klein apparaatje, krijg je toegang tot alle data die de laatste connected car ook heeft.

Dit apparaatje, toepasselijk genaamd Automatic Link, verbindt de computers in een auto met een smartphone. Dit gebeurt via een Bluetooth LE-verbinding. Dankzij de ingebouwde sensoren, weet de Link hoe hard je rijdt, waar je je precies bevindt en wat voor rijstijl je hebt. Iedere auto gebouwd na 1996 is geschikt voor de Automatic Link.

Ook geeft Link aan wanneer er iets mis is met je auto. Bij iedere melding geeft het aan wat er precies aan de hand is en hoe je dit eventueel zelf op kunt lossen. Zo hoef je niet voor ieder klein dingetje naar de garage.

In een app kun je al je data bekijken. De app is voorlopig alleen beschikbaar voor iPhone, maar een Android versie volgt in december. In de app is naast alle algemene data, ook een overzicht te vinden van je rijstijl van de laatste week. Hierin is te zien hoeveel je die week gereden hebt, waar je geweest bent en hoe effectief je die week omgegaan bent met brandstof.

Automatic-iPhone-App

Automatic gebruikt namelijk de verzamelde gegevens om tips te kunnen geven om je rijstijl te verbeteren. Door effectiever te remmen, minder snel op te trekken en op het juiste moment te schakelen kun je brandstof besparen. Dit kan veel geld schelen.

De Automatic Link is voorlopig alleen verkrijgbaar via de website en Apple stores voor $100 en wordt alleen verkocht in de Verenigde Staten. Maar omdat het apparaatje ook verkrijgbaar is in Apple winkels, zal het vast niet lang meer duren voordat deze ook beschikbaar is in Nederland.