Creëer een huis vol stilte door alle buitengeluiden te blokkeren met Sono

Kom je na je werk thuis, wil je even ontspannen en dan gaat het alarm bij de buren af. Of er komt weer eens een ambulance voorbij gereden. De enige buitengeluiden die je graag zou willen horen, zijn die van fluitende vogeltjes, ruisende bladeren en andere ontspannende geluiden uit de natuur.

Met dit idee in zijn achterhoofd heeft designer Rudolph Stefanich de Sono ontworpen. Dit apparaatje blokkeert actief alle vervelende geluiden van buiten dankzij active noise-cancelling. Je plakt de Sono op een raam en alle sirenes en voorbijrijdende auto’s verdwijnen direct.

Maar stel dat je wel graag de zangvogels uit de buurt wilt horen, dan is dat geen probleem. De Sono kan namelijk verschillende soorten geluid onderscheiden. Het apparaatje kan dus, indien gewenst, bepaalde geluiden wel doorlaten. Ook kan de Sono geluid vervangen door een ander geluid. In dit geval blaft er buiten een hond, maar hoor je in plaats daarvan binnen een vogel. Zo hoor je altijd precies wat je wilt horen.

Dit project van Stefanich dingt mee naar de prestigieuze design James Dyson award. Dit houdt in dat de Sono voorlopig alleen nog maar een concept is. Maar mocht de Sono winnen, dan krijgt Stefanich de kans om zijn concept werkelijkheid te maken. Op 7 november wordt de winnaar bekend gemaakt.