Maak van iedere fiets een elektrische variant met GeoOrbital

Elektrische fietsen zijn ontzettend handig, maar ook erg duur. GeoOrbital ziet echter mogelijkheden op dit vlak. Zij ontwierpen een wiel dat je op iedere fiets kunt plaatsen en hem zo elektrisch kunt maken.

In plaats van de motor in de fiets te plaatsen, zette GeoOrbital hem in het wiel. Het idee komt van oprichter Michael Burtov, die eenzelfde soort idee in de film Tron zag.

Het wiel komt in twee maten en is ontworpen om op iedere fiets gezet te kunnen worden in minder dan een minuut. Je gebruikt het overigens als je voorwiel. Om je fiets in een elektrische variant te veranderen, wordt er gebruik gemaakt van een Panasonic 36V verwijderbare Lithium-Ion-batterij, die ongeveer tachtig kilometer mee gaat. Het kleinere formaat wiel gaat minder lang mee, namelijk 48 kilometer.

Daarnaast bevat het wiel een 500W Brushless DC-motor, die volgens het bedrijf van 0 naar 32 kilometer per uur gaat in slechts zes seconde. Natuurlijk kun je ook zelf blijven fietsen, zodat je nog sneller gaat. Het wiel opladen doe je met een USB-kabel. De outlet op het wiel hiervoor geeft je overigens ook de mogelijkheid om een speaker aan te sluiten of je smartphone op te laden terwijl je fietst. De batterij kun je daarnaast uit het wiel halen, zodat je deze voor andere apparaten kunt gebruiken.

Volgens Burtov is het wiel bedoeld voor iedereen die graag wil fietsen, maar een kleine boost nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan mensen die op hun werk aankomen zonder te zweten of mensen die graag willen fietsen maar dat niet kunnen.

GeoOrbital’s wiel haalde haar financiering op via Kickstarter, waar ze acht keer het benodigde bedrag hebben opgehaald met nog 34 dagen te gaan. Ze zijn nu dan ook klaar om in productie te gaan. Vanaf deze herfst wordt het wiel verscheept voor 700 dollar. Koop je hem echter via Kickstarter, dan kost het je 499 dollar.