Zie hoe de Hyperloop van 0 naar 482 km/u in 2 seconden gaat

Hyperloop

Hyperloop One had gisteren zijn eerste praktijktest en deze was behoorlijk succesvol. De razendsnelle trein behaalde een snelheid van maar liefst 482 kilometer per uur en deed dat in slechts 2 seconden. Helemaal leuk: we kunnen de beelden terugkijken.

De demonstratie was de eerste publieke test van het systeem dat in de toekomst reizigers met zo’n 1287 kilometer per uur moet gaan vervoeren. Hoewel de trein, die ooit bedacht werd door Tesla-baas Elon Musk, dat nu nog niet behaald heeft, zijn de eerste resultaten veelbelovend.

De versie die gisteren getest werd maakte gebruik van oudere technologie, een normaal spoor, een zware stalen slee en daadwerkelijke wielen. In de toekomst moet dit allemaal veranderen. De trein moet bijvoorbeeld gaan zweven boven de grond. Bovendien is dit niet de enige test; er komt nog een hele serie aan die uiteindelijk moet leiden tot een volledige test met pods die zweven later dit jaar.

Allerlei Hyperloop-bedrijven

De vele partijen die bezig zijn met de ontwikkeling van de Hyperloop maken het soms wat verwarrend. De trein werd ooit bedacht door Elon Musk, maar hij bouwt het vervoersmiddel niet. Wel laat hij andere bedrijven aan zijn idee werken, waardoor er behoorlijk wat startups bij zijn gekomen. Deze bedrijven hebben echter vaak namen die erg op elkaar lijken.

Zo heet één bedrijf Hyperloop Transport Technologies en heette een andere Hyperloop Technologies. Om die reden veranderde laatstgenoemde zijn naam in Hyperloop Now.

Stockholm en Helsinki

Het Amerikaanse bedrijf maakte gisteren bekend 80 miljoen dollar aan investeringen te hebben opgehaald en samen te gaan werken met het Finse bedrijf FS Links. Samen onderzoeken zij de mogelijkheid om een hyperloop te gaan bouwen tussen Stockholm in Zweden en Helsinki in Finland.

De afstand tussen deze steden is hemelsbreed nog geen 500 kilometer, maar doordat de Oostzee er tussen ligt ben je over land meer bijna vier keer zo lang onderweg. Vliegen is uiteraard een optie en je kunt ook een (trage) veerboot pakken, maar met de hyperloop zou je in een half uurtje tussen de twee steden moeten kunnen reizen.