Maak je eigen mechanische speelgoed met een nieuw Disney-programma

Disney staat niet alleen bekend om haar films, maar ook om het baanbrekende onderzoek wat er gedaan wordt op bij de verschillende Disney Research Labs. Vlakke oppervlaktes die texturen kunnen laten voelen, elektriciteit opwekken uit papier en nu ook software om gemakkelijk zelf mechanisch speelgoed te maken.

Je kent ze wel, die kleine speelgoedmannetjes en dieren die gaan lopen en bewegen als je aan een handeltje draait. Met nieuwe software van Disney Research kun je deze mechanische mannetjes ook zelf maken op een computer en alle benodigde onderdelen uitprinten met een 3D-printer.

Disney mechanica2

Mechanisch speelgoed ziet er van binnen ingewikkeld uit. Allerlei radartjes lopen door elkaar en het is lastig in te schatten hoe radartjes precies moeten bewegen om bepaalde bewegingen van het mechanische mannetje te krijgen.

In het programma wat Disney ontwikkeld heeft kun je een 3D-model uploaden. Stel je voor dat je een model van een jaguar upload, dan wordt ieder ledemaat gezien als een losstaande module. Je kunt dan aangeven hoe je graag wilt dat deze module beweegt. Het programma zoekt vervolgens uit welke radartjes en welke verbindingen hier voor nodig zijn.

Disney mechanica

Als je dit voor alle ledematen doet, heb je binnen de kortste keren een mooi, functionerend mechanisch dier op je beeldscherm!

Net als al het onderzoekswerk van Disney Research, is ook dit product voorlopig niet commercieel verkrijgbaar. Of het programma ooit voor consumenten beschikbaar wordt, is nog niet te zeggen. Mij lijkt het in ieder geval een geweldig product om mee te experimenteren!