Maak je eigen ‘supercomputer’ van je oude smartphone onderdelen

Eén van de grootste voordelen van modulaire smartphones als Project Ara en Blocks is dat er minder afval wordt geproduceerd. Zo hoef je niet je hele smartphone weg te gooien, maar kun je losse elementen vervangen. Maar wat te doen met de oude elementen?

Het Finse Circular Devices heeft daar nu het antwoord op. Het bedrijf dat met de Puzzlephone ook een eigen modulaire smartphone heeft, is gestart met een nieuw project; Puzzlecluster.

Het concept is simpel: als een Puzzlephone gebruiker besluit om de module met de processor te vervangen, kan de oude module worden hergebruikt in een nieuwe veelzijdige computer; de Puzzlecluster. Door verschillende oude processors van smartphones te gebruiken, kan een waardige computer worden gebouwd voor de zakenwereld.

PuzzleCluster-A4-rev3-flatten_lr.0

Circular Devices geeft aan dat de applicaties van de Puzzlecluster kunnen variëren van onderzoek en data-analyses tot het verwerken van 3D animaties. In bovenstaande illustratie is te zien dat er een aantal modules in de ‘kubus’ gestopt kunnen worden, maar om tot een krachtigere computer te komen kunnen je meerdere van deze units aan elkaar verbinden.

Op dit moment is de Puzzlecluster slechts een concept en of het product daadwerkelijk in productie gaat is nog maar de vraag.

Hopelijk zorgt het idee ervoor dat andere producenten ook gaan nadenken over het hergebruiken van oude modules.