Maandverbond op Telegram leert je alles over de hormooncyclus

Maandverbond op NPO3

Een behoorlijk groot deel van de mensen heeft een baarmoeder, maar toch weten velen van ons relatief weinig over de hormooncyclus die daarbij hoort. NPO3 gaat daarom met kijkers op ‘hormoonsafari’ in het nieuwe Maandverbond. Wie mee wil op safari, kan dat in augustus via de chat-app Telegram doen of meekijken op VPRO.

Heb jij wel eens openlijk een gesprek gehad over menstruatie? Weet je wat de relatie is tussen seks en hormonen? En hoe voelt het eigenlijk om te menstrueren als je wel een baarmoeder hebt, maar geen vrouw bent? Dit zijn precies de vragen – samen met vele andere – die tijdens Maandverbond beantwoord worden.

Maandverbond is een nieuwe serie op de VPRO (op NPO3), waarin host Dzifa Kusenuh samen met reporters Lize Korpershoek, Thorn Roos de Vries en Fatima Warsame allerlei hormonale kwesties onder de loep nemen. Daarvoor praten ze met ervaringsdeskundigen, gynaecologen en andere hormoonexperts. Het idee is dat wij zo een beter beeld krijgen van hoe die hormooncyclus er eigenlijk uitziet als je een baarmoeder hebt.

Daarbij komen allerlei onderwerpen aan bod. Dzifa gaat bijvoorbeeld met influencer Linda de Munch in gesprek over het hebben van seks tijdens de menstruatie. Fatima praat met voedselwetenschapper Trudy Voortman over de effecten van voeding op je hormonen, en Lize maakt met schrijver Daan Borrel allerlei soorten vaginale afscheiding na. Tot slot gaan Thorn en Tijn in gesprek over menstrueren als je geen vrouw bent.

Via Telegram

Het interessante is dat Maandverbond meer is dan alleen maar een televisieprogramma. Het verhaal wordt namelijk vooral vertelt in 28 Telegram-kanalen. Om mee te doen kun je eerste de online calculator op de website van het programma gebruiken om in een kanaal te komen dat matcht met je eigen cyclus. En ja ook als je (nu) geen natuurlijke cyclus hebt, geen baarmoeder hebt of simpelweg niet weet wanneer je voor het laatst gemenstrueerd hebt, kun je meedoen. In verband met privacy roept VPRO op om alleen een nickname te gebruiken en je telefoonnummer af te schermen.

Via de calculator kom je in een kanaal terecht met alleen maar gelijkgestemden. Met hen kun je in gesprek gaan en natuurlijk ook ervaringen uitwisselen. Tijdens 28 dagen – de duur van de gemiddelde cyclus – krijg je dagelijks korte video’s, audioberichten en infographics, die allemaal passen bij dat moment van de cyclus. Zo leer je dus veel meer over de maandelijkse cyclus van mensen met een baarmoeder. En wie niet in Telegram mee wil doen, kan ook iedere dag op npo3.nl meekijken naar alle content.

Het aanmelden voor Maandverbond is vanaf nu mogelijk. De safari gaat op 1 augustus van start en duurt tot en met 28 augustus.

Beeld: VPRO