Wil je de nieuwe Steam Deck kopen? Dan heb je geduld nodig

Steam Deck

Het kan je haast niet ontgaan zijn: Valve kondigde vorige week na jaren van geruchten zijn handheld game device aan. De zogeheten Steam Deck is sinds vrijdag te reserveren, wat veel mensen ook deden. Zoveel zelfs dat wie het apparaat nu nog wil reserveren, behoorlijk lang moet wachten tot hij ook geleverd wordt.

Wie graag via Steam spelletjes speelt, weet ook dat je die games vooral op je PC speelt. Niet handig als je onderweg bent en eigenlijk even wil gamen. De Steam Deck moet daar dus een oplossing voor bieden. Het handheld apparaat laat je inloggen op je account, waarna je je games kunt spelen op het 7 inch touchscreen. Het gamen zelf kan via meerdere opties: er zitten thumbsticks op, maar je hebt ook ABXY-knoppen, een D-pad en dus dat touchscreen. Ook zitten er twee schouderknoppen op, evenals vier knoppen aan de achterkant.

Het apparaat bevat verder een AMD APUm met een quad-core Zen 2 CPU, 16GB aan LPDDR5 RAM-geheugen en AMD RDNA 2-graphics. Qua opslag kun je kiezen uit drie opties: 64 GB eMMC voor 419 euro, 256 GB NVMe SSD voor 549 euro en 512GB NVMe SSD voor 679 euro.

Reserveren voor 2022

Maar zoals gezegd blijkt het apparaat behoorlijk populair. In eerste instantie zou het device in december dit jaar geleverd worden. Maar al in de eerste 90 minuten waarin er gereserveerd kon worden, werden er volgens Ars Technica maar liefst 110.000 bestellingen geplaatst. Die bestellingen kwamen uit Noord-Amerika, Groot-Brittannië en Europa. Vanuit Europa kwamen 23.000 reserveringen.

Het gevolg is dat iedereen die het apparaat nu reserveert veel langer moet wachten. Volgens de site van Steam kun je de drie modellen op zijn vroegst in het eerste kwartaal van 2022 krijgen. Wanneer hij dan precies aankomt, staat er niet bij. Het kan dus zijn dat je tot en met maart 2022 moet wachten op je device.

Foto: Valve