Mac was ook vatbaar voor grote spionagelekken

Afgelopen maand dichtte Apple drie gaten in iOS, die kennelijk op sluwe wijze werden gebruikt. Met de lekken was het voor overheden namelijk mogelijk om een smartphone te bespioneren, door bijvoorbeeld de microfoon aan te zetten of berichten mee te lezen. Kennelijk waren de iPhone en iPad niet als enige hiervoor vatbaar. Apple heeft nu namelijk vergelijkbare gaten in OS X gedicht.

In een software-update heeft Apple de beveiligingslekken, die werden gebruikt door de Trident-spionagesoftware, gedicht. Daarmee heeft Apple het bespioneren van Macs lastiger gemaakt, maar meteen ook erkend dat dit mogelijk was. Bedrijven komen vaak pas uit van beveiligingsproblemen zodra ze zijn opgelost, zodat internetcriminelen er niet nog veelvuldiger gebruik van gaan maken.

De Trident-software die werd gebruikt voor spionage was gemaakt door de Israëlische NSO Group. Een instantie die zijn programma’s en malware verkoopt aan overheden, zodat zij onder andere burgers kunnen bespioneren. Het is onduidelijk wie er allemaal handelden met de NSO Group, maar Mexico en Panama zouden in elk geval op de lijst staan. De NSO Group zegt dat dit gerechtvaardigd is, omdat de software alleen ‘rechtvaardig’ gebruikt mag worden voor bijvoorbeeld opsporingswerk van de politie. Het bedrijf zei niet te handelen met criminelen.