‘Markt voor mobiele telefonie in Nederland met 4,4 procent gekrompen’

In het afgelopen jaar is de markt voor mobiele telefonie in Nederland met 4,4 procent gekrompen tot 4,5 miljard euro. Dat blijkt uit onderzoek van Telecompaper. Volgens telecombedrijven is de daling vooral te wijten aan de impact van regulering, prijsdruk en concurrentie.

Er zijn bijvoorbeeld nieuwe regels gekomen over roaming in de Europese Unie. Daardoor mogen providers geen geld meer vragen voor het gebruik van mobiel internet in andere EU-landen. Voor sommige aanbieders scheelde dat veel inkomsten.

Daarnaast hadden de bedrijven last van onder meer andere regels voor het verkopen van telefoons bij een abonnement. Bij telefoons van 250 euro of meer die niet direct worden afgerekend, krijgen klanten een positieve BKR-registratie.

KPN marktleider

De grootste daling in de jaaromzet is te zien bij Vodafone. Het bedrijf verloor daardoor ook marktaandeel. Tele2 had juist een flinke omzetstijging, maar blijft de kleinste speler op de markt. KPN blijft marktleider en wist zijn voorsprong uit te breiden.

Telecompaper verwacht dat de markt de komende jaren blijft krimpen. In 2018 verwacht de organisatie een omzetdaling van 2 tot 3 procent naar ongeveer 4,4 miljard euro. In 2022 is de markt nog ongeveer 4,2 miljard euro waard.