Mars-sonde InSight van NASA succesvol geland en stuurt eerste foto

InSight NASA

De InSight-sonde van NASA is gisteren met succes op Mars geland. De ruimtevaartorganisatie laat weten dat de sonde signalen heeft verstuurd, die aangeven dat de zonnepanelen geopend zijn en er zonlicht verzameld wordt. De sonde moet de binnenkant van Mars gaan bestuderen aan de hand van boringen en metingen.

De signalen werden vannacht om half 3 (Nederlandse tijd) ontvangen op aarde. Met de zonnepanelen moet energie verzameld worden, zodat InSight zijn werk kan doen. Inmiddels heeft de Mars Odyssey van NASA, die in een baan rond de aarde draait, ook een aantal foto’s verstuurd van de landingsplaats van de sonde.

De twee zonnepanelen zijn ieder 2,2 meter breed. Het zonlicht op mars is zwakker dan op aarde, omdat de zon veel verder weg is. De sonde heeft echter weinig energie nodig om aan de slag te kunnen. Dagelijks zorgen de panelen voor 600 tot 700 watt aan energie als het een heldere dag is. Dat is genoeg voor een blender en meer dan genoeg voor de instrumenten van InSight.

Volgende stappen

De komende dagen wordt de robotarm van de sonde uitgepakt en wordt de camera die er aan vast zit gebruikt om foto’s te maken van de grond. De engineers kunnen op basis daarvan beslissen waar de wetenschappelijke instrumenten geplaatst moeten worden. Na ongeveer twee tot drie maanden zijn die instrumenten klaar voor gebruik en sturen ze data terug.

In de tussentijd gebruikt InSight zijn weersensoren en magnetometer om informatie te verzamelen over zijn landingsplaats.