Gaat het ze ooit nog lukken? Marsmissie van Mars One opnieuw vertraagd

Mars One

Mars One wilde in 2026 de eerste mensen op Mars zetten, maar het project heeft opnieuw flinke vertraging opgelopen. Het bedrijf heeft gisteren aangekondigd vijf jaar later, dus in 2031, de eerste groep naar de rode planeet te sturen. Reden voor de vertraging is dat er meer tijd nodig is om geld op te halen en de “grote kosten die voortkomen uit de benodigde hardware voor de missie naar achteren te duwen”, aldus Bas Lansdorp, CEO van Mars One.

Het is niet voor het eerst dat de tijdlijn wijzigt. Het doel om mensen naar Mars te brengen werd in 2012 aangekondigd, waarbij werd aangekondigd dat er in 2018 een marsrover op de planeet moest komen en in 2022 of 2023 zouden de eerste crews aankomen. Daarna zouden er elke twee jaar crews van vier mensen op de planeet landen. Dat is de afgelopen jaren steeds later geworden.

Nu moet de marsrover pas in 2026 naar de rode planeet gaan reizen; de rest moet drie jaar later volgen in 2029. De rover moet een plek gaan zoeken voor de eerste mensen die in 2031 moeten landen. “Natuurlijk wilde het gehele team liever dat we ons aan het originele schema konden houden, maar deze nieuwe tijdlijn maakt de kans veel groter dat we onze doelstellingen behalen”, aldus Lansdorp.

Maar ook de plannen voor het trainen van deze mensen zijn gewijzigd. Iedereen kon zich aanmelden voor het programma, waar honderd finalisten uit werden gekozen. Tussen de 12 en 48 mensen gaan uiteindelijk naar Mars toe en de training hiervoor moest vorig jaar beginnen. Die begint nu in 2018 en moet doorgaan tot 2031. De mensen die naar Mars gaan, zullen daar de rest van hun leven blijven.

Geld

Hoe Mars One op mars denkt te komen, is nog niet bekend. Waarschijnlijk willen ze de Falcon Heavy van SpaceX gebruiken, maar die heeft nog nooit gevlogen. Daarnaast weten we niet hoe de kolonisten op de planeet gaan landen en waar ze dan in gaan wonen. Bovendien is de kans vrij groot dat deze eerste mensen op mars sterven aan onder meer de straling die op de planeet aanwezig is.

Verder is de financiering een probleem. Volgens experts gaat het project honderden miljarden dollars kosten, misschien zelfs wel een biljoen dollar. Lansdorp zegt dat geld bij elkaar te kunnen krijgen via een TV-serie, waar de reis en de training van de kolonisten gevolgd wordt. Maar de vraag is of die serie er ooit gaat komen…