The Falcon and the Winter Soldier: Dit zijn alle easter eggs uit de laatste aflevering

The Falcon and the Winter Soldier

The Falcon and the Winter Soldier is met de zesde aflevering tot een spetterend einde gekomen, waarin Sam eindelijk de rol van Captain America op zich heeft genomen. En natuurlijk zat ook deze laatste aflevering vol met toffe easter eggs, die wij net als voorgaande weken voor je op een rij zetten.

Let op: hierna volgen spoilers voor alle afleveringen van The Falcon and the Winter Soldier!

Spoiler Alert

John Walker is de US Agent

Al vrij vroeg in The Falcon and the Winter Soldier was duidelijk dat de serie ontwikkelingen uit de stripboeken volgt, net zoals WandaVision dat deed. Toen John Walker in de eerste aflevering geïntroduceerd werd, wisten we dus ook al direct wie hij was en wie hij zou worden. En nu is die voorspelling eindelijk uitgekomen: hij is de US Agent.

The Falcon and the Winter Soldier

Foto: Marvel/Disney+

Dat had echter nog wel wat voeten in de aarde: hij moest zijn woede onder controle krijgen en uiteindelijk toch nog de juiste keuzes maken. Maar dat doet hij en Walker accepteert dat hij niet langer Captain America is. De Contessa geeft hem uiteindelijk zijn nieuwe naam, US Agent.

In de stripboeken is de weg naar die nieuwe rol overigens een stuk ingewikkelder dan in de serie. In de stripboeken is Walker zo controversieel geworden dat de Amerikaanse overheid besluit zijn dood in scene te zetten, voordat hij de nieuwe titel US Agent krijgt.

Sharon Carter is de Power Broker

Wat je dan weer niet per se aan zagen komen, is de onthulling dat Sharon Carter de Power Broker is. In de stripboeken kennen we de Power Broker ook, maar daar is het een organisatie die superhelden probeert te maken. Sharon Carter heeft daar niets mee te maken. Maar in The Falcon and the Winter Soldier is ze dus wel de Power Broker en daarmee ook de leider van een crimineel netwerk.

The Falcon and the Winter Soldier

Foto: Marvel/Disney+

Interessant is dat daarmee ook duidelijk wordt dat niet de gehele Carter-familie aan de goede kant staat. Sharon Carter kenden we natuurlijk als het achternichtje van Peggy Carter, de vriendin van Steve Rogers. En Peggy was een uitermate goede agent.

Sharon neemt nu overduidelijk een andere route: in de post-credit scene zien we hoe ze haar toegang tot de CIA-databases wil gaan gebruiken om geheimen en wapens te verkopen aan de hoogste bieder. De vraag is nu of zij dan de volgende bad guy wordt en wanneer we de fall-out hiervan gaan zien.

The Raft en het Smithsonian

Ook voor de andere karakters wordt aan het einde van de serie een verhaallijn afgerond. Zo zien we dat Zemo in de Raft zit, een gevangenis speciaal voor supermensen die de Sokovia Accords geschonden hebben. Eerder zaten daar ook al Avengers in, als gevolg van de gebeurtenissen in Captain America: Civil War.

En ook Isaiah Bradley komt aan het einde van de aflevering nog even langs. Sam neemt hem en Isaiah’s kleinzoon Elijah mee naar de expositie over Captain America in het Smithsonian. Die expositie is dezelfde als aan het begin van The Falcon and the Winter Soldier en dezelfde als uit eerdere films. In het museum is vanaf nu het verhaal van Isaiah te zien.

Sam is de Captain

De grootste gebeurtenis uit deze laatste aflevering van The Falcon and the Winter Soldier is natuurlijk dat Sam Wilson nu écht Captain America is. Compleet met een nieuwe outfit neemt hij zijn rol op zich, in gevecht met de Flag Smashers en tijdens een gevoelige speech naar wereldleiders.

Het kostuum zelf komt logischerwijs uit de stripboeken, al zijn er wat kleine wijzingen. In plaats van gewone handschoenen draagt hij meer een soort wapenuitrusting om zijn handen, en het logo is wat aangepast. Ook is de riem ietwat anders: die trekt minder aandacht dan die uit de stripboeken.

Overigens komt zijn eerste gevecht ook uit de stripboeken. In de serie zien we hoe Sam op de vuist gaat met Batroc, een vijand die we ook al langer kennen. In de stripboeken gaan de twee ook met elkaar in gevecht als Sam de rol van Captain America op zich heeft genomen.

Hoe nu verder?

Met de nieuwe rol van Sam is er dus niet langer een Falcon, waarmee de serie dus ook tot een einde komt. Dus hoe gaan we nu verder? Een paar dingen laten zich raden.

Allereerst kunnen we er vanuit gaan dat er nieuwe superhelden aankomen. In de stripboeken is Joaquin Torres de nieuwe Falcon en wordt Elijah Bradley de Patriot in de Young Avengers. De kans is groot dat we die ontwikkelingen ook in de Marvel Cinematic Universe gaan zien.

The Falcon and the Winter Soldier

Foto: Marvel/Disney+

Daarnaast is de kans dus groot dat we nog meer gaan horen van Sharon Carter, nu ook bekend als de Power Broker. De vraag is alleen of ze dan een nieuwe bad guy wordt of niet.

Nieuwsgierig naar welke easter eggs er in de eerdere afleveringen zaten? Lees ze hier allemaal terug: aflevering 1, aflevering 2, aflevering 3, aflevering 4 en aflevering 5. 

Beeld: Marvel/Disney+