De mazelen bestaan in de VS niet meer

Er was jaren onderzoek en een gigantische hoeveelheid vaccinaties voor nodig, maar het is de Amerikanen toch gelukt: de mazelen zijn als ziekte officieel op het continent geëlimineerd. Dat heeft de World Health Organization samen met de Pan-American Health Organization bepaald, aldus Science News.

Lang werd er wel over gedaan: het vaccin voor de mazelen werd in 1963 geïntroduceerd, wat betekent dat de strijd tegen de ziekte 53 jaar heeft geduurd. Sinds 1971 is het vaccin onderdeel van een algemeen pakket, waarna inentingen pas echt grootschalig werden uitgevoerd vanaf 1980. Daarvoor werden er wereldwijd 2,6 miljoen mensen per jaar door de ziekte gedood.

Geëlimineerd is niet hetzelfde als uitgeroeid, aldus de gezondheidsinstanties. Tot op heden zijn enkel de pokken uitgeroeid. Omdat de mazelen alleen in de Verenigde Staten zijn uitgeschakeld, kunnen ze in theorie terugkomen als bijvoorbeeld een reiziger is geïnfecteerd.

Eerder werden de mazelen al eens geëlimineerd: in 2000 werd er namelijk een vergelijkbare aankondiging gemaakt. Toen werd de ziekte het land weer ingevoerd. Omdat ouders soms weigeren kinderen in te enten, zijn sommige Amerikanen alsnog vatbaar.

Reden voor een feest is er dus nog niet. Hoewel je in de Verenigde Staten niet zomaar wordt besmet, zijn de mazelen hier in Europa nog steeds een bestaande ziekte. Eentje die we wereldwijd wellicht niet zomaar zien verdwijnen.