‘Medewerker Facebook duikt onder nadat het bedrijf gegevens lekte naar terroristen’

Een medewerker van Facebook is ondergedoken nadat het bedrijf zijn gegevens lekte naar terroristen. Dat meldt The Guardian. Het gaat om een twintiger uit Ierland die uit het land is gevlucht nadat terrorisme-verdachten zijn Facebookprofiel konden bekijken. De man was een moderator die meldingen van terrorisme op Facebook onderzocht.

De moderator maakte gebruik van speciale software om ongewenste berichten van het sociale medium te verwijderen. Hij had bijvoorbeeld de bevoegdheid om een beheerder van een Facebookgroep te verwijderen als die haatberichten of terrorisme-propaganda plaatst.

Door een bug werden de profielen van de moderators echter zichtbaar in het activiteitenlog. Daardoor konden de resterende beheerders van de groep zien dat een moderator een lid verwijderde. De bug werd in november 2016 ontdekt, maar het duurde volgens The Guardian minstens twee weken voordat de fout opgelost was. Door de fout was activiteit van moderators teruggaand tot augustus 2016 zichtbaar.

‘Slachtoffers met hoge prioriteit’

De man uit Ierland was niet het enige slachtoffer. Volgens The Guardian zijn meer dan duizend medewerkers getroffen door het lek. Zij werkten op verschillende afdelingen van het bedrijf. Veertig personen werkten op de anti-terrorisme-afdeling.

Zes van hen werden door Facebook geclassificeerd als ‘slachtoffers met hoge prioriteit’. Van deze groep acht Facebook het waarschijnlijk dat hun profielen bekeken zijn door potentiële terroristen. Facebook vertelde de moderators echter dat het waarschijnlijk is dat de verdachten denken ‘dat de moderator een hacker of een andere groepsbeheerder is’.

Het bedrijf bood de zes getroffen moderators uit deze groep aan om in hun huis aan alarm te installeren en ze van en naar hun werk te vervoeren. De man die uit Ierland is gevlucht, was daar echter niet tevreden mee. Hij besloot vijf maanden onder te duiken in Oost-Europa. Vanwege geldgebrek keerde hij vorige maand terug naar Ierland. Volgens The Guardian vreest de man nog altijd voor zijn leven. Hij heeft inmiddels juridische stappen ondernomen.