Onderzoekers ontwikkelen technologie die elektrische auto tijdens het rijden draadloos kan opladen

Ze mogen een stuk milieuvriendelijker zijn, maar een nadeel van elektrische auto’s is dat ze een flink kleinere actieradius hebben. Dat probleem is in de toekomst mogelijk niet meer relevant. Niet per se omdat batterijtechnologie verbetert, maar omdat een auto tijdens het rijden draadloos opgeladen kan worden.

Het is onderzoekers van de Stanford University gelukt om elektriciteit draadloos naar een bewegend voorwerp te transporteren. Het onderzoek is een eerste stap om niet alleen auto’s, maar ook smartphones en robots vrij te maken van hun laadkabels. De bevindingen werden deze week gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Tien jaar geleden lukte het onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) al om elektriciteit draadloos naar een object te sturen. Het ging toen echter om een stilstaand voorwerp. Die technologie zou in de toekomst in bijvoorbeeld parkeervakken gebouwd kunnen worden.

Toekomst

Maar de onderzoekers van de Stanford University zien een toekomst voor zich waarin het asfalt voorzien wordt van een reeks spoelen. Zo zouden auto’s tijdens het rijden al opgeladen kunnen worden.

Het kan echter nog jaren duren voordat de technologie voldoende ontwikkeld is om in de praktijk gebruikt te worden. Volgens de onderzoekers is de afstand tussen de bron en het apparaat niet het probleem. Wel is de hoeveelheid elektriciteit die naar een object wordt gestuurd nog beperkt.