Google-medewerker die werd ontslagen om diversiteitsmemo neemt burgerrechtenadvocaat in de arm

De voormalig Google-medewerker die een omstreden memo schreef, heeft een burgerrechtenadvocaat in de arm genomen. Dat schrijft Bloomberg. De man, James Damore, uitte in de memo kritiek op het diversiteitsbeleid van Google, waarna hij werd ontslagen.

Damore is van plan om zijn voormalig werkgever aan te klagen om zijn ontslag. Volgens de advocate, Harmeet Dhillon, is ze ook in gesprek met andere Google-medewerkers of voormalig medewerkers die menen ongunstig behandeld te zijn door de techgigant.

“We onderzoeken alle mogelijke juridische paden voor deze klanten en verzamelen feiten over de werkomstandigheden bij Google”, zegt Dhillon in een verklaring. “Met name voor diegenen wiens overtuigingen niet overeenkomen met die gebruikelijke politieke denkbeelden van Google.”

In de memo schreef Damore onder meer dat er weinig vrouwen in de techindustrie werken vanwege de biologische verschillen tussen mannen en vrouwen. De 10 pagina’s tellende boodschap ging eerst intern bij Google rond, waarna hij openbaar werd (pdf).

De ex-medewerker zegt dat leidinggevenden van Google hem krenkten nadat hij zijn memo publiceerde. Google zegt dat de man ontslagen is omdat hij bijdroeg aan “schadelijke genderstereotypering op de werkvloer”.

Advocate Dhillon heeft eerder rechtszaken behandeld tegen organisaties die nalatig zijn vanwege hun linkse opvattingen. Veel bedrijven in de regio rond Silicon Valley leunen met name naar links. Dhillon verdedigde eerder bijvoorbeeld Trump-supporters die zich door de politie niet beschermd voelden tegen anti-Trump-demonstranten in San Jose.