Ontslagen schrijver van Google-memo over diversiteit dreigt met rechtszaak

De voormalige Google-werknemer die een omstreden memo schreef met kritiek op het diversiteitsbeleid bij de internetgigant, dreigt een rechtszaak te starten. Dat schrijft The Telegraph. De man, James Damore, werd ontslagen omdat zijn memo “tegen onze basiswaarden en onze gedragscode in gaat”, aldus CEO Sundar Pichai.

Damore zegt dat hij een formele klacht in heeft gediend vanwege de manier waarop hij behandeld werd en kijkt naar verdere legale acties.

De 28-jarige werkte al vier jaar bij Google en claimt dat hij een klacht in heeft gediend bij de National Labor Relations Board. Dit zou hij hebben gedaan voor hij de memo had gepubliceerd. Daarnaast zou het “illegaal zijn om tegen een NRLB-aanklacht in te gaan.” Google zegt dat het niet op de hoogte was van de klacht voor het Damore ontsloeg.

Damore zegt dat hij zijn memo schreef voor de mensen in het bedrijf die zich “geïsoleerd en buitengesloten voelen” door de cultuur bij Google. Daarnaast zegt hij dat meer mensen zijn mening delen en dat werknemers hem verteld zouden hebben dat ze overwegen om het bedrijf te verlaten vanwege het probleem.

Memo

In de memo schreef de man onder meer dat er weinig vrouwen binnen de ontwikkeling van software werken, vanwege biologische verschillen. Vrouwen zouden meer met mensen hebben dan met dingen, aldus de auteur. Ook vindt hij dat het bedrijf moet stoppen met hun poging om verschillende culturen en geslachten te omarmen, en zich meer moet richten op conservatieve meningen.