‘Meeste Android-telefoons krijgen iPhone X-achtige 3D-scanner pas over 2 jaar’

iPhone X Apple, iPhones

De iPhone X heeft een ontzettend toffe feature: de telefoon kan 3D-scans maken van gezichten. En voorlopig lijkt die functie nog redelijk uniek te blijven in smartphone-land. De meeste Android-telefoons krijgen die mogelijkheid namelijk waarschijnlijk pas in 2019. Dat meldt Reuters op basis van drie grote fabrikanten van smartphone-onderdelen.

De 3D-scanner op de iPhone X – door Apple Face ID genoemd – laat je je telefoon ontgrendelen met een scan van je gezicht. Een projector zet een enorm aantal onzichtbare stipjes op je gezicht en aan de hand daarvan wordt een 3D-scan gemaakt. Apple stelt dat dit veiliger is dan een vingerafdrukscanner.

Fabrikanten Viavi Solutions, Finisar Corp en Ams AG stellen dat er een tekort is aan essentiële onderdelen voor dit soort technologie. Daardoor zal de massale komst van 3D-scanners in smartphones volgend jaar pas gebeuren, aldus de bedrijven.

Maar daarna moet het ook hard gaan. Volgens Gartner heeft ongeveer 40 procent van de smartphones in 2021 een 3D-camera. Die camera’s kun je ook gebruiken voor augmented reality. Overigens zijn er nu wel Android-smartphones die gezichtsherkenning hebben, maar die gebruiken een standaard-camera in plaats van een 3D-scanner.

Voorsprong

Toch heeft Apple nu een voorsprong van ongeveer twee jaar op Android-concurrenten, stelt Reuters. De iPhone X verscheen namelijk in november 2017.

“Mogelijk komt er aan het einde van dit kalenderjaar een tweede telefoonfabrikant die 3D-scannen ondersteunt”, zegt Bill Ong, topman van Viavi, wat één van de grootste leveranciers is op het gebied van optische filters voor 3D-modules. “Maar het aantal blijft zeer klein. In 2019 zijn er naar verwachting ten minste twee Android-telefoons met een 3D-scanner.”