Melon Headband brengt via EEG je hersengolven en mentale focus in kaart

Nog niet zo lang geleden moest je voor een EEG onderzoek langs het ziekenhuis en werd je hoofd vol plakkertjes geplakt. Anno 2013 draag je een (enigszins) subtiele hoofdband die de hersengolven en mentale focus van de gebruiker inzichtelijk moet maken. Althans, als het aan Melon ligt.

Op de Kickstarter-pagina van het team achter de Melon zien we wat meer uitleg over hun hoofdband, die in combinatie met een app voor je smartphone je meer inzicht moet geven in hoe je hersenen omgaan met de dagelijkse gang van zaken. Het idee is daarbij dat de gebruiker patronen gaat herkennen en zijn gedrag zo gaat aanpassen dat hij of zij met verbeterde focus aan de slag kan.

Gain insight into how your mind works by tracking your focus during any activity you choose. Understand yourself. Learn differently.

Zoals gezegd zien de hoofbanden van Melon er al weer iets subtieler uit dan de hardware die Zeo zoveel bekendheid bracht. Persoonlijk zie ik nog geen situatie ontstaan waarbij de massa op de werkvloer, op school of in de sportschool met zo’n hoofdband om staat, maar zoals ik gisteren al omschreef is het een onderdeel van een breder geheel. Zo zou ik de band zeker wel op gezette tijden willen gebruiken om te zien op welke manier ik mijn sport-, schrijf- en leermomenten beter kan nutten. Van tijdelijke aard, maar het is haast onmogelijk om het nut van dit inzicht te ontkennen.

Hoewel het project pas vanochtend werd aangekondigd, kan het intussen al rekenen op 192 backers en een bedrag van bijna $18.000. De kans dat het gewenste bedrag van $100.000 de komende 29 dagen gehaald gaat worden is dus wel aanwezig. Voor $99 ben je aan boord én ontvang je een headset. Kijk hier voor meer info.

8e5857bf810a0bba62790ecdeba5a22a_large 8fdb60255de30c7584e3417bb3414a32_large