Mercedes-Benz komt volgend jaar met auto die je draadloos kunt opladen

Mercedes-Benz S550e Qualcomm Halo draadloos opladen

Als je nu in een elektrische auto rijdt, loop je regelmatig tegen problemen aan die horen bij het zijn van een early adopter. Veel modellen hebben nog een kleine accu en dus een beperkte actieradius en je bent altijd op zoek naar een oplaadpunt. Dat worden er gelukkig steeds meer, maar uiteindelijk sta je nog steeds te klooien met een kabel en stekkers. Dat moet toch anders kunnen?

Natuurlijk kan het anders! Het is namelijk technisch mogelijk om een auto draadloos op te laden. Een kwestie van het het uitrusten van parkeerplekken en auto’s met deze technologie. Je parkeert je auto in een speciaal parkeervak waar een oplader op ligt en laden maar! Chipfabrikant Qualcomm heeft de technologie voor draadloos opladen ontwikkeld en Mercedes-Benz is de eerste die dit -zoals dat heet- ‘naar de markt brengt’.

De Mercedes-Benz S550e – overigens geen volledig elektrische auto maar een hybride model- wordt vanaf volgend jaar uitgerust met de technologie. Voorlopig is dat vooral handig voor mensen die vervolgens thuis een garage of oprijlaan hebben waar ze een lader op kunnen plaatsen. In het wild vind je immers nog geen draadloze laadplekken.

En da’s niet de enige beperking op dit moment. Het opladen gaat namelijk nog niet supersnel. Sterker nog: de technologie is nog te langzaam om volledig elektrische auto’s op te laden. Er moet dus nog veel gebeuren voordat we afscheid kunnen nemen van de laadpalen op straat, maar het begin is er!

Qualcomm Halo