De MicrobeScope: onderzoek en film bacteriën met behulp van je smartphone


Er bestaan talloze leuke manieren waarop je de mogelijkheden van je smartphone kan uitbreiden door het inpluggen of linken van extra hardware. Denk bijvoorbeeld aan de windmeter van Vaavud waar ik eerder deze week over schreef.

Nu is er een Kickstarterproject waarbij de smartphone juist wordt ingezet als hardware om een ander apparaat mee uit te breiden, namelijk: een simpele microscoop. Dit stelt je in staat om real-time video’s te maken van bacteriën, deze te bewaren op je telefoon en te delen met je sociale netwerk.

De MicrobeScope bevat een omgekeerde lens waarop het monster direct op wordt geplaatst, in plaats van een systeem dat gebruik maakt van verschillende glazen schuifplaatjes. Ook bevat het apparaat een ingebouwde lichtbron dat wordt aangedreven door een AAA batterij.

Doordat er geen gebruik wordt gemaakt van losse plaatjes waarop een monster kan worden geplaatst is de MicrobeScope minder geschikt voor professioneel gebruik. Dat is ook niet het doel volgens de makers, ze wilden een simpele hobbyset maken voor kinderen om kennis te maken met de microscopische wereld. En dat lijkt hiermee zeker gelukt.

Het project heeft zijn beoogde target al verdrievoudigd op Kickstarter en heeft nog steeds 25 dagen te gaan op het crowdfunding platform. Investeerders betalen op dit moment $125, maar uiteindelijk zal het apparaat $135 gaan kosten.

3998dced921bc4d100f7242e153903d0_large ca189260e97d62f0df75d1735ef075f0_large