Microplastic: te vinden in bijna 9 op de 10 producten van grote cosmeticamerken

microplastic

Dat plastic een groot probleem is voor het milieu, is geen nieuws meer. Maar ook microplastic vormt een groot probleem en het lijkt erop dat hier niet altijd rekening mee wordt gehouden. Zo zal de nieuwe EU-regeling slechts een fractie van het probleem aanpakken die niet geldt voor álle microplastics. Uit nieuw onderzoek van Plastic Soup Foundation blijkt namelijk dat 87 procent van de producten van de tien meest verkochte cosmeticaproducten microplastics bevat.

Dat is te lezen in het nieuwe rapport van Plastic Soup Foundation: The Hidden Beauty Ingredient.

Microplastic en gezondheid

Moeten we ons nu echt zorgen maken over microplastics? Volgens wetenschappers wel: steeds meer wetenschappers maken zich zorgen over de mogelijke gevolgen voor de menselijke gezondheid. Wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam toonden al aan dat microplastics in het bloed werd gevonden bij bijna 80 procent van de onderzochte proefpersonen.

Op dit moment is er nog te weinig bekend over wat microplastics voor mens en milieu doet. Juist om die reden vinden onderzoekers dat het niet zomaar mag worden toegestaan in producten. Zij vinden dat synthetische polymeren, de microplastics, net zoals chemische stoffen moeten voldoen aan de REACH-regelgeving. Dat stelt: No data, no market.

Microplastic in cosmetica

Hoe zit het dan met microplastics in cosmetica? Hier deden onderzoekers grootschalig onderzoek naar en wat blijkt? Slechts 13 procent van de producten uit het onderzoek was helemaal plasticvrij. Voor dit onderzoek werden de tien populairste merken onderzocht, namelijk: L’Oréal Paris, Elvive/Elseve, Garnier, Nivea, Gillette, Oral-B, Head & Shoulders, Dove, Rexona, en Axe. Van deze tien merken onderzochten de wetenschappers 7.704 verschillende producten.

Omdat microplastic vaak niet op de verpakking van producten staat, gebruikten de onderzoekers de data uit de app Beat the Microbead. Met deze gratis app kun je als consument het etiket scannen om te zien welke microplastics erin zitten. Je ziet zelfs om welke soorten dit gaat.

Microplastic

Beeld: Plastic Soup Foundation

Voorstel van de EU

Met een nieuwe Europese wetgeving wil het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) ervoor zorgen dat er in de komende twintig jaar maar liefst 500.000 ton minder microplastics in het milieu terechtkomen. Plastic Soup Foundation is blij met dit voorstel en zegt dat de EU hiermee ver vooroploopt op de rest van de wereld. Maar toch zijn zij nog niet helemaal tevreden.

Hoofd Programma’s, Jeroen Dagevos, vertelt: “Het is teleurstellend dat het overgrote deel van alle synthetische polymeren niet beschouwd zal worden als microplastics, indien het voorstel van ECHA door de Europese Commissie wordt overgenomen.” Volgens hem kan dit leiden tot greenwashing, omdat producten op deze manier onterecht kunnen beweren plasticvrij te zijn.

Dat komt omdat ECHA niet álle synthetische polymeren onder de gebruikte definitie van ‘microplastics’ zet. Daarmee worden plasticdeeltjes die kleiner dan 0,1 micrometer zijn, hiervan uitgesloten. Maar ook ‘biologisch afbreekbare’ polymeren worden er niet in meegenomen. Terwijl dit volgens Dagevos wel valt onder microplastic.

Laat het stoppen

Volgens Dagevos is het hard nodig om bedrijven op te roepen om te stoppen met het gebruik van microplastic. Daar helpt de nieuwe wetgeving bij, maar ook jij als consument kunt hier iets tegen te doen. Via Beat the Microbead kun je met één druk op de knop bedrijven vragen om te stoppen met het gebruik van microplastic. Meer doen? Teken dan de petitie die gericht is aan EU-politici.

Beeld: Plastic Soup Foundation