Collega’s op social media? 32% van de Nederlanders weert ze liever

Social media, ergenis, smartphone

Social media, er is geen ontkomen meer aan. Vrijwel iedereen heeft wel ergens een account, al is het maar bij één van de vele diensten die beschikbaar zijn. Maar dat betekent niet dat we ook maar iedereen als vriend willen toevoegen. Sterker nog: een groot deel van de Nederlanders houdt zijn collega’s liever buiten de digitale deur.

Maar liefst 32% van de Nederlanders voegt zijn collega’s liever niet toe aan een digitaal netwerk, zo blijkt uit onderzoek van PanelWizard in opdracht van VPNdiensten.nl onder 1.186 Nederlanders in loondienst. 39% negeert online vriendschapsverzoeken van collega’s dan ook.

“Over het algemeen houden Nederlanders werk en privé graag gescheiden”, verklaart Anna Braun van VPNdiensten de bevindingen. “Zeker wanneer die twee leefwerelden geen goede match zijn, kan ik me voorstellen dat mensen liever geen online connectie maken met collega’s.”

Invloed op je eigen gedrag

Sterker nog: veel respondenten zeggen zich zelfs te ergeren aan het gedrag van collega’s op platformen als Facebook, Instagram en LinkedIn. 36% zegt zich hier wel eens aan te storen. Voor één op de tien respondenten zijn die ergernissen zelfs zo erg dat ze de collega hierop aanspreken. Maar dat levert niet per se wat op: slechts 8% heeft wel eens een bericht verwijderd naar aanleiding van commentaar van collega’s.

Jonge Nederlanders meest gevoelig voor commentaar op social media gedrag

Bron: VPNdiensten.nl

“Als je toch geconnect bent en de irritaties over het online gedrag van een collega écht hoog oplopen of als dit in jouw ogen schadelijk kan zijn voor het bedrijf, kun je dit het best aankaarten bij diegene”, aldus Braun. “Wanneer je op een nette manier jouw zorgen uit, dan kan dit zomaar resulteren in een gedragsaanpassing. En zo niet, dan ben jij je frustraties in ieder geval kwijt.”

Toch heeft het wel invloed op ons eigen gedrag als we collega’s op social media toevoegen. 30% van de respondenten ziet namelijk wel eens af van een post op het eigen profiel, puur en alleen omdat collega’s hem of haar volgen. Zeker vrouwen doen dit vaak: 36% van de vrouwen ziet wel eens van een post af, tegenover 27% van de mannen.

Beeld: Shutterstock.com