Microsoft test datacenter in onderzeeër

Microsoft is bezig met het uitvoeren van tests waarbij datacenters onder water worden geplaatst. Volgens Microsoft is dit een veel goedkopere manier van het koelen van datacenters. Onderzoekers hebben daarom een prototype van een zelfstandig datacenter in een soort onderzeeër ontwikkeld en deze zo’n 9 meter onder water geplaatst voor de kust van San Luis Obispo in Californië. Volgens The New York Times draaide dit datacenter voor 105 dagen.

Het project wordt ‘Natick’ genoemd en moet ervoor zorgen dat er geen dure airconditioning nodig is. Hierdoor is het uiteindelijk goedkoper en beter voor het milieu. Microsoft is niet de enige die een oplossing probeert te vinden voor het goedkoop koelen van datacenters: Facebook plaatste bijvoorbeeld één van zijn datacenters in N0ord-Zweden, omdat het daar gekoeld kan worden met de koude buitenlucht.

TeamImage1_small

Aan het koelen van datacenters door middel van ze te plaatsen in zeewater hangen wel een aantal risico’s. Zout water is corrosief en de weersomstandigheden kunnen een probleem zijn laat The New York Times weten. De onderzoekers geloven echter dat door middel van massaproductie de nieuwe datacenters binnen 90 dagen geproduceerd kunnen worden, in plaats van de twee jaar die nodig is voor het ontwikkelen van een datacenter op land.