Microsoft-onderzoekers veranderen elke smartphone in een 3D-scanner

MobileFusion

Een 3D-scan maken van een object zonder dat je daarvoor een speciale camera nodig hebt? Het kan, bewijzen onderzoekers bij Microsoft Research. Ze hebben een onderzoekspaper (pdf) gepubliceerd waarin ze de technologie beschrijven die ze MobileFusion noemen. Het gaat om een software-oplossing die helemaal op een smartphone draait, waardoor in principe iedereen overal 3D-scans zou kunnen maken. En die zijn volgens de onderzoekers goed genoeg om vervolgens weer uit te printen met een 3D-printer.

De onderzoekers zien mogelijkheden voor mensen die bijvoorbeeld iets op Marktplaats willen verkopen en een 3D-scan online willen zetten, zo vertelt één van hen tegenover Technet. Of wat dacht je van het maken van een scan van de Eiffeltoren op vakantie, die je volgens naar vrienden en familie opstuurt?

Eén van de onderzoekers die de technologie heeft ontwikkeld, werkte enkele jaar geleden al aan het maken van 3D-scans met behulp van de camera van Microsoft Kinect. Het nadeel was dat je daarvoor dus weer een Kinect-camera nodig hebt en die is ook niet heel mobiel. Door dit onderzoek kan straks gebruik worden gemaakt van hardware die bijna iedereen al heeft: een smartphone.

Het heeft helaas nog geen zin om zoek te gaan naar MobileFusion in de App Store of Play Store. De techniek moet nog worden doorontwikkeld zodat hij werkt op alle verschillende smartphones en er zijn ook nog geen concrete plannen om een app op de markt te brengen. (Duurt lang!)