Microsoft stopt rechtszaak tegen ministerie VS over openbaar maken dataverzoeken

Microsoft schrapt zijn rechtszaak tegen het Amerikaanse ministerie van Justitie, meldt het bedrijf in een blogbericht. De zaak draaide om het openbaar maken van dataverzoeken, maar het ministerie heeft zijn richtlijnen daarvoor nu aangepast.

Microsoft begon de rechtszaak vorig jaar, omdat het aan zijn klanten wilde vertellen als de overheid hun gegevens wilde doorzoeken. In veel gevallen mag dat echter niet, omdat het ministerie van Justitie regelmatig geheimhouding eiste.

Microsoft stelde dan ook dat het openbaar maken van een verzoek veel te vaak verboden werd door het ministerie. Bovendien was er vaak ook geen einddatum voor het verbod. Als klant kon je dus ook niet achteraf ingelicht worden over het doorzoeken van je data.

Overwinning

Nu zouden de richtlijnen van het ministerie zijn aangepast. Daardoor wordt er in veel minder gevallen geheimhouding van een dataverzoek geëist en gebeurt dat niet langer voor onbepaalde tijd.

Ondanks die overwinning wil Microsoft wel dat het Amerikaanse Congres stappen onderneemt om een nieuwe wetgeving in te voeren die de overheidstoegang tot elektronische communicatie regelt.