Microsoft lanceert indrukwekkende video-app die vol zit met kunstmatige intelligentie

Microsoft Story Remix

Microsoft lanceert later dit jaar een app waarmee het heel makkelijk moet worden om video’s te monteren: Story Remix. Kunstmatige intelligentie neemt een groot deel van het werk op zich en dankzij augmented reality-technologie kun je allerlei special effects toevoegen aan je video’s. De app werkt niet alleen op Windows, maar ook op iOS en Android.

De basis voor de app is een bibliotheek van al je foto’s en video’s. Via kunstmatige intelligentie kun je daarin zoeken naar personen, locaties en voorwerpen zoals je wel kent uit Google Photos en de foto-app van Apple. Ook groepeert Story Remix automatisch foto’s en video’s die over hetzelfde gaan. Op basis daarvan kun je een Story maken, niet te verwarren met de Story-functie van Snapchat en Instagram. Een Story in Story Remix is eigenlijk gewoon een video.

Automatische montage

Het handige aan de app is dat hij automatisch een video maakt die bestaat uit foto’s en video’s die bij elkaar horen. Eventueel kunnen andere mensen foto’s en video’s toevoegen aan de Story als ze bijvoorbeeld hetzelfde evenement in beeld hebben gebracht. De video die wordt gecreëerd wordt automatisch gemonteerd op muziek met overgangen die passen op de beat. En Microsoft belooft dat de beste beelden en foto’s automatisch worden gekozen door kunstmatige intelligentie, onder meer op basis van lachende mensen of actie.

Je kunt de Story zelf aanpassen (remixen). Je kunt bijvoorbeeld een ‘ster’ uitkiezen die de hoofdrol speelt. Zo kun je na een feestje een video laten maken met de jarige in de hoofdrol. Wil je andere muziek? Geen probleem, je kiest muziek uit en de montage wordt automatisch aangepast. In de demo die Microsoft gaf op de ontwikkelaarsconferentie Microsoft Build zag het er indrukwekkend uit. Het is natuurlijk afwachten of het in de praktijk net zo goed werkt.

Augmented reality

Misschien wel de tofste functie van Story Remix is de mogelijkheid om augmented reality-elementen toepassen. Zo kun je tekst toevoegen aan je video en deze koppelen aan een element of persoon. De tekst beweegt dan mee, zoals bijvoorbeeld ook in Snapchat en Instagram Stories mogelijk is.

Maar er is meer: je kunt 3D-objecten toevoegen aan je video. Story Remix heeft toegang tot een rijke database aan 3D-objecten en de combinaties van objecten die mensen maken, worden voor alle andere gebruikers beschikbaar. Omdat gebruik wordt gemaakt van open 3D-standaarden is het makkelijk om nieuwe objecten toe te voegen.

In de video kun je de objecten koppelen aan een persoon, voorwerp of plek. In de demo werd bijvoorbeeld een voetbal veranderd in een vuurbal zodra deze werd weggeschopt.

Beschikbaarheid

Het duurt nog wel even voordat je de app kunt publiceren. Story Remix komt komend najaar uit, gelijktijdig met de Windows 10 Fall Creators Update.

Apple lanceerde dit voorjaar al een app die het makkelijker maakt om snel video’s te bewerken: Clips. Deze app werkt enkel op iOS.

Microsoft Story Remix

Microsoft Story Remix

Microsoft Story Remix

Microsoft Story Remix