Microsoft wil dat Minecraft meer gebruikt wordt op scholen en lanceert Education Edition

Microsoft wil dat kinderen bij het openen van het spel Minecraft niet uren lang donkere grotten en eindeloze vlaktes moeten ontdekken. In plaats daarvan wil Microsoft kinderen de ‘echt wereld’ laten verkennen en presenteert daarom vandaag een nieuwe versie van Minecraft: Education Edition.

In de nieuwe Education Edition moet het mogelijk worden om kinderen aan de slag te laten gaan op plekken in de ‘echte wereld’, zoals de piramides van Gizeh of Griekse tempels. Het spel verschilt niet heel veel van de huidige versie van Minecraft. Volgens de The Verge zijn de grootste verschillen alleen zichtbaar voor leraren.

Zo is er een speciale ‘mapping functie’ zodat leerlingen en leraren beter hun weg kunnen vinden, kunnen leraren sommige hulpmiddelen vergrendelen en is er een speciale in-game camera waardoor het mogelijk is om screenshots te maken om te zien waar je allemaal bent geweest. Microsoft laat weten dat de veranderingen zo minimaal zijn omdat ze Minecraft niet willen veranderen in een voor de hand liggend onderwijsproduct.

Naast de speciale versie is er ook een nieuwe website gelanceerd. Hier kunnen leraren verschillende Minecraft-werelden plaatsen met bijbehorende lessen. Op de site staan ook al een aantal voorbeelden zoals een omgeving in de stijl van Japan, om de kinderen te leren over Japanse poëzie of enorme moleculen die kinderen kunnen ontdekken.

Er zijn expres geen puzzels of quizzen in de werelden verwerkt: het is de bedoeling dat kinderen een wereld vol geschiedenis en wetenschap instappen en hier een beter begrip krijgen van het geen waar ze les over krijgen. Als de kinderen les hebben gehad over de anatomie van het oog, kunnen ze het oog daarna in Minecraft zelf gaan ontdekken.

De speciale onderwijsversie van het spel gaat maar 5 dollar per leerling kosten (waarschijnlijk 5 euro in Nederland) en wordt aankomende zomer gelanceerd. Scholieren kunnen de versie ook thuis downloaden en gebruiken wanneer ze inloggen met dezelfde gebruikersnaam.