YouTube is weer in Pakistan beschikbaar, maar de overheid bepaalt wat je wel en niet mag zien

Na een driejarige afwezigheid van Google’s videodienst is YouTube terug in Pakistan. Het gaat echter om een zwaar aangepaste versie waar de Pakistaanse overheid kan beslissen wat wel en niet op het platform verschijnt. Als iets te kritisch is of beledigend kan Pakistan beslissen om het te verwijderen.

Pakistan verbande het videoplatform in september 2012 nadat de anti-moslim-film ‘Innocence of Muslims’ verscheen op YouTube. De film is geproduceerd door een extremistische christelijke groep genaamd Media for Christ. De film leidde tot ophef in diverse landen; ook in Pakistan waar het merendeel van de inwoners moslim is.

Het Ministerie van Informatietechnologie en Telekom heeft in een officiële verklaring de komst van YouTube aangekondigd, dat meldt Reuters:

Op het advies van PTA, heeft de overheid van Pakistan toestemming gegeven voor de lancering van deze landgebonden versie van YouTube voor de internetgebruikers van Pakistan. Google heeft een systeem gemaakt waardoor de overheid direct melding kan maken van beledigend materiaal voor de Pakistaanse gebruikers.