Afvallen? Deze pacemaker voor je maag onderdrukt je hongergevoel

Lekker geluncht of toch net dat bammetje te veel? Of ben je nog lekker aan het strijden met je goede voornemens om minder of gezonder te eten? Je staat er niet alleen voor, uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat het maar weinig mensen lukt om goede voornemens vast te houden. Misschien biedt een pacemaker voor de maag uitkomst?

Voor sommigen is niet zo zeer het volgen van een dieet of het bewegen een probleem, maar vooral de almaar opkomende eetlust. Heb je net een maaltijd achter de rug, krijg je een half uur later alweer trek in iets lekkers.

EnteroMedics wil dit probleem snel gaan oplossen, nu het toestemming heeft gekregen van de Food and Drug Administration (FDA) in de VS om het Maestro Rechargeable System op de markt te brengen.

enteromedics-appetite-pacemaker

Je kunt het Maestro Rechargeable System beschouwen als een soort ‘pacemaker’ maar dan voor de maag. Het apparaat zit net onder de maag en stuurt elektrische signalen die de eetlust en het hongergevoel blokkeren. Door deze prikkels heb je het idee dat je vol zit en heb je geen behoefte aan eten. Dit zou ervoor moeten zorgen dat je makkelijker afvalt, omdat je beter weet wanneer je moet stoppen met eten.

Hoewel de Maestro nu officieel is goedgekeurd, zijn de geleerden er nog niet over eens of het apparaat ook echt het effect bereikt dat het claimt. Uit een eerste test blijkt dat de testgebruikers 8,5% meer afgevallen zijn dan normaal. Om ook de gevolgen op de lange termijn in het oog te houden, wil de FDA ook dat EnteroMedics minimaal 5 jaar onderzoek doet naar het effect van het apparaat.

Hoe dan ook kan het ‘de pacemaker voor de maag’ uitkomst bieden voor talloze Amerikanen: het aantal mensen met overgewicht is daar vorig jaar gestegen met nog eens twee procent, tot ver boven 60% van de bevolking.