Je kunt nu je eigen AI loslaten in Minecraft

Heb je een slim algoritme gemaakt waarmee je een robot zelfstandig door je huis kunt laten lopen, maar heb je niet genoeg oefenruimte? Dan kun je je AI nu loslaten in Minecraft. Microsoft heeft namelijk Project Malmo, waarbij onderzoekers de virtuele wereld gebruiken om de algoritmes te verbeteren, openbaar gemaakt.

Met Project Malmo kunnen ontwikkelaars onderzoeken hoe zij slimme functies van alledaagse vaardigheden, zoals het houden van een gesprek, kunnen verbeteren. Een groot voordeel is dat slimme algoritmes nu met elkaar kunnen interacteren en dat ontwikkelingen tussen verschillende algoritmes makkelijk met elkaar vergeleken kunnen worden. Daarnaast kan proces van training in het platform versneld worden, waardoor onderzoekers sneller tot een resultaat kunnen komen. Uiteindelijk moet Project Malmo bijdragen aan de ontwikkeling van slimme tools die mensen kunnen helpen in het dagelijks leven.

In Minecraft krijgen de algoritmes de ruimte om op basis van reinforcement learning te ontwikkelen. Daarbij komt een algoritme er langzaam maar zeker zelf achter hoe het zijn taak zo optimaal mogelijk kan uitvoeren. Door Minecraft nu open te stellen voor ontwikkelaars, kunnen bots bijvoorbeeld gesprekken met elkaar voeren. Die bots worden ‘beloond’ als zij hun taak goed uitvoeren, waardoor ze zichzelf kunnen verbeteren. Zo kun je je AI bijvoorbeeld de taak geven om en vulkaan te beklimmen.

Wie aan de slag wil met Project Malmo kan nu terecht op GitHub.