Minister Asscher: Nederland moet kampioen robotisering worden

Speech Lodewijk Asscher op NRC Live

Lodewijk Asscher, de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, vindt dat Nederland kampioen op het gebied van robotisering moet worden. En we moeten ons daarbij niet zozeer concentreren op de mechanische kant, maar vooral op de maatschappelijke. Dat zei hij vanochtend in een speech op het NRC Live-evenement over de impact van robotisering.

De minister hield vorig jaar een speech waarin hij opriep dat Nederland alerter moet worden op de impact van robotisering op onze maatschappij en ook in het bijzonder op werkgelegenheid. Mede naar aanleiding daarvan heeft het Rathenau Instituut, dat voor de overheid de maatschappelijke impact van innovatie onderzoekt, een groot onderzoek gedaan naar robotisering. De speech die Asscher vanochtend gaf was een vervolg op zijn eerdere speech en mede-gebaseerd op de uitkomsten van dit onderzoek.

Onderwijs

Het onderwijs moet inspelen op menselijke vaardigheden - Lodewijk AsscherVolgens Asscher is het vooral belangrijk dat het onderwijs verandert. Het moet meer gericht zijn op wat de toekomst vraagt. Zaken als creativiteit en communicatie; dingen waarmee je als mens het verschil maakt.” Volgens Asscher moet hierbij technologie worden gebruikt, maar is het vooral belangrijk om de persoonlijke ontwikkeling voorop te stellen. “Dat is ook de reden dat Sander Dekker (staatssecretaris van Onderwijs) de discussie is gestart over het curriculum.”

De minister gelooft niet zo in het idee van sommige mensen dat alle kinderen moeten leren programmeren. “We moeten ze wel allemaal kennis maken met technologie en het plezier van programmeren laten zien, maar er moet vooral worden ingespeeld op de menselijk vaardigheden”, stelt hij.

NRC Live

Daarnaast is het belangrijk om onderwijs ook op latere leeftijd toegankelijker te maken. “Leren tijdens de loopbaan kan nog wel eens het belangrijkste zijn, vanwege de vaardigheden die we straks nodig hebben”, stelt Asscher. “Bijbenen betekent bijscholen. Investeren in werknemers en samen nieuwe kennis aanboren. Dat is wat de arbeidsmarkt nodig heeft.”

Sociale mobiliteit

Een ander belangrijk punt van zijn speech was dat we ons als maatschappij moeten voorbereiden op wat er gebeurt met de werkgelegenheid zelf. “Toekomstvoorspellingen, zeker ook die van politici, komen nooit uit. Elke baan heeft het risico van verdwijnen en daar moeten we op anticiperen.”

“We moeten op tijd van-werk-naar-werk-trajecten organiseren” Asscher ziet hiervan in onder meer de autobranche en grafimedia goede voorbeelden. “We moeten investeren in het normaal maken van dit soort omscholingsplannen op grote schaal. En we moeten het makkelijker maken om een tweede carriere te starten; daar moeten regelingen voor komen.”

Inzetten op robots betekent investeren in mensen - Lodewijk AsscherAsscher laat ook even zijn PvdA-hart spreken: “De afgelopen 20 jaar zijn CEO’s en andere topmanangers veel meer gaan verdienen dan daarvoor. De lonen van gewone werknemers zijn achtergebleven en hun inkomenszekerheid is gedaald. Er dreigt een the-winner-takes-it -all-maatschappij te ontstaan als gevolg van de technologische vooruitgang”, waarschuwt hij.

“Inzetten op robots betekent investeren in mensen”, zo concludeert hij. En dat betekent de technologie omarmen, investeren in onderwijs en social mobiliteit. “Zonder sociale mobiliteit, daar ben ik van overtuigd, kun je niet de voordelen benutten van technologische vooruitgang. Je moet mensen uitdagen te investeren in zichzelf.”