Minister Kamp maakt zich hard voor sneller internet in buitengebieden

Minister Henk Kamp van Economische Zaken wil dat personen in dunbevolkte buitengebieden zo snel mogelijk toegang krijgen tot snelle internetverbindingen. Hij zal vandaag zijn voorstel naar de Tweede Kamer sturen, zo meldt het ministerie van Economische Zaken.

Bijna alle huishoudens in Nederland hebben de beschikking over een snelle internetverbinding, maar ruim driehonderdduizend personen en bedrijven in dunbevolkte buitengebieden moeten het vooralsnog met ‘langzaam’ internet doen. Volgens de minister is het onder andere goed voor het ondernemerschap en de economische groei om heel Nederland te voorzien van snelle internetverbindingen.

Zo zegt Kamp onder andere:

In buitengebieden zijn er tientallen lokale initiatieven van gemeenten en provincies voor sneller internet. Met extra maatregelen vanuit het kabinet willen we snel internet stimuleren voor de ruim driehonderdduizend bewoners en bedrijven in dunbevolkte gebieden die deze toegang nog niet hebben. Hierdoor kan de economie in de regio worden aangejaagd.

Om dit voor elkaar te krijgen wil Kamp de aanleg van bekabeld internet stimuleren. Vooralsnog moeten telecombedrijven belasting betalen over ongebruikte delen van hun telecommunicatie-infrasstructuur. Als het aan Kamp ligt hoeft er binnenkort geen belasting meer betaald te worden over de ongebruikte delen. Hij verwacht dat hierdoor de aanleg van snelle internetverbindingen wordt gestimuleerd.

Daarnaast wil Kamp dat ondernemers per 1 september een vergunning kunnen aanvragen om internet aan te bieden via een radiofrequentie. Via deze weg hoopt hij dunbevolkte gebieden snel te kunnen voorzien van snel, draadloos internet.