Mobileye: ‘Tesla’s Autopilot zoekt teveel grenzen op qua beveiliging’

Mobileye, het bedrijf dat camera’s en software levert aan automakers om voertuigen veiliger maken of deels zelf te laten rijden, verbak in juli alle banden met Tesla. Dit vanwege een dodelijk ongeluk met een auto die gebruikmaakte van de Autopilot. Nu zegt technisch directeur Amnon Shashua tegen Reuters dat Tesla met deze feature grenzen overschrijdt.

Met de Autopilot kunnen auto’s uit zichzelf in de goede rijbaan blijven rijden en andere weggebruikers ontwijken. Maar volgens Shashua wordt het systeem veel te veel gebruikt als een chauffeurloos systeem, terwijl het dat niet is. “Het is niet gemaakt om met alle mogelijke crashsituaties veilig om te gaan. Het maakt niet uit hoe je het brengt, de Autopilot is daar niet voor ontworpen. Het is een assistentiesysteem voor bestuurders en geen zelfrijdend systeem.”

“Als een bedrijf met onze reputatie door blijft gaan met het opzoeken van grenzen qua beveiliging, beschadigt dat op de lange termijn de belangen van het bedrijf en die van de gehele industrie”, zegt Sashua over het scheiden van de wegen van Tesla en Mobileye.

Ontkenning

Tesla zegt zelf dat de Autopilot nooit gepresenteerd is als zelfrijfunctie. “Sinds de Autopilot verscheen hebben we klanten constant vertelt over het gebruik van de features. Hierbij hebben we ze herinnerd dat ze verantwoordelijk zijn om hun handen aan het stuur te houden en alert en oplettend te blijven als ze de Autopilot gebruiken”, zegt een woordvoerder, die het bekende statement van het bedrijf maar weer eens herhaalt. “Bestuurders moeten altijd klaar zijn om de controle over te nemen.” De waarschuwingen zijn met een recente software-update nog duidelijker geworden.

Op YouTube zijn er echter video’s te vinden van chauffeurs die hun handen enkele minuten van het stuur af konden houden op de snelweg. Elon Musk zei daarop dat hij zich zorgen maakte over bestuurders die “gestoorde dingen” doen.

“Het scheiden van onze wegen was onvermijdelijk”, zei Elon Musk in juli nog over het einde van de samenwerking tussen Mobileye en Tesla. Volgens Musk zou het bedrijf de technologische sprongen die Tesla maakt niet bij kunnen houden. Daarnaast zou de Autopilot veel technologie gebruiken die niet van Mobileye komt.

Het is onduidelijk wie nu daadwerkelijk de beslissing heeft genomen om de samenwerking te verbreken. Deze beslissing leek tot nu bij Tesla te liggen, maar nu lijkt Mobileye de indruk te werken zelf niet meer aan Tesla te willen leveren.