Must See: Comedian John Oliver interviewt Edward Snowden over aanstaande verlenging van Patriot Act

Comedian John Oliver staat bekend om zijn diverse scherpe analyses van het nieuws. Met een verlenging van de Amerikaanse Patriot Act in het vooruitzicht nam de Brit in zijn show uitgebreid de tijd om de diverse spionagepraktijken nog eens uit te leggen en kreeg hij daarbij hulp van een speciale gast: klokkenluider Edward Snowden.

Oliver maakt zich oprecht zorgen over de mogelijke verlenging van de Patriot Act, op 1 juni aanstaande. Met name omdat het merendeel van de Amerikanen geen idee heeft hoeveel impact de wet daadwerkelijk heeft op hun dagelijks leven.

Zo maakt recent onderzoek van Pew duidelijk dat zo’n 56 procent van de Amerikaanse bevolking weinig tot geen idee heeft op welke manieren zij in de gaten worden gehouden door de overheid. Misschien nog wel opvallender is het feit dat iets minder dan de helft van de ondervraagden (46%) zich totaal geen zorgen maakt over de afluisterpraktijken.

PJ_2015-03-05_privacy-strategies_05

Volgens comedian Oliver is het onderzoek misschien zelfs nog wel een positieve afspiegeling van de werkelijkheid. Zo’n twee jaar na het lekken van de eerste documenten door klokkenluider Edward Snowden blijkt uit een steekproef van het programma van Oliver dat een groot deel van de mensen niet eens meer weet wie Edward Snowden is, of hem verward met Julian Assange of Chelsea Manning.

Uiteindelijk besluit Oliver om in het vliegtuig te stappen naar Moskou om Snowden nogmaals de belangrijkste inzichten te geven achter zijn daden: