‘Muziekindustrie Benelux liep 12 miljoen euro mis in 2014 door piraterij’

Muziekpiraterij is een dure grap – als je tenminste in de muziekindustrie werkt. Volgens een onderzoek van het Bureau voor Intellectuele Eigendom in opdracht van de Europese Unie, heeft de muziekindustrie in België en Nederland in 2014 maar liefst 12 miljoen euro misgelopen door piraterij.

Volgens het rapport, in handen van Tweakers, heeft de Nederlandse muziekindustrie 7,9 miljoen euro moeten missen, terwijl België 3,8 miljoen euro moest missen. Grote bedragen, maar het is slechts een ‘klein’ deel van de totale muziekomzet. Hier in Nederland gaat het om 6,2 procent van alle opbrengsten, terwijl dat in België 5,9 procent is. Binnen heel Europa moest de industrie door piraterij 170 miljoen euro voorbij zien lopen.

Piraterij is vaak een omstreden onderwerp – downloaders stellen bijvoorbeeld dat ze niet stelen, omdat de originele verkoper zijn product niet kwijtraakt. Maar hoe je ook naar piraterij kijkt; de cijfers laten zien hoe het er in de Nederlandse muziekmarkt voor staat.

Volgens het onderzoek hebben de downloads ook praktische gevolgen voor de muziekindustrie. Omdat er binnen Europa 170 miljoen euro is misgelopen, zouden er namelijk 829 banen zijn verloren.