Muziekindustrie groeit naar verwachting flink dankzij streamingdiensten

Streamingdiensten als Spotify en Apple Music doen goede zaken. Zo goed zelfs dat ze verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de enorme groei die voor de wereldwijde muziekindustrie verwacht wordt. Dat stelt Goldman Sachs, meldt NU.nl.

Volgens de Amerikaanse zakenbank groeit de totale omzet van de muziekindustrie naar 34 miljard euro per jaar in 2030. Maar liefst 28 miljard euro zal dan van betaalde streams komen.

En in Nederland is dat waarschijnlijk niet anders: vorig jaar bleek dat de omzet van de muziekindustrie steeg door een grote groei in het gebruik van streamingdiensten. In het eerste half jaar van 2016 waren de streamingdiensten goed voor 40 miljoen euro.

Rest van de omzet

Natuurlijk komt het andere deel van de verwachte groei in de omzet van de internationale muziekindustrie van platenmaatschappijen en concerten. De opbrengsten uit optredens en concerten nemen naar verwachting toe tot ruim drie miljard euro per jaar. Platenmaatschappijen Sony en Vivendi stijgen volgens Goldman Sachs in waarde als gevolg van de complete omzetgroei.

De verwachte groei is bijzonder te noemen. Vorig jaar stegen de inkomsten uit muziekverkopen in de VS naar 9,5 miljard euro. Dat is een groei van 50 procent ten opzichte van een jaar eerder, maar vooral ook de eerste keer in twintig jaar dat er een dergelijke groei was. De omzet had eerder te lijden onder illegale downloads en het kopiëren van bijvoorbeeld cd’s.