Numrush

Na een gat van zeven jaar komt er weer een Star Wars-film. Waarom duurde dat zo lang?

Star Wars, The Mandalorian

Beeld: Star Wars/Disney

Disney heeft een paar hele grote franchises in beheer: zijn eigen animatiefilms, Pixar’s films, Marvel en natuurlijk Star Wars. Voor die laatste franchise is vorige week een grote aankondiging gedaan: in 2026 verschijnt weer een nieuwe film. Dat is de eerste in – tegen die tijd – zeven jaar. Waarom duurde dat zo lang?

Star Wars is inmiddels een omvangrijke franchise. In de krap vijf decennia dat de franchise bestaat, zijn tot nu toe stapels series, talloze boeken en twaalf films verschenen. De afgelopen jaren zien we – naast boeken en games – echter vooral series. In de afgelopen vijf jaar kreeg Resistance een tweede seizoen, verscheen de serie The Bad Batch – dat nu in zijn laatste seizoen zit – zagen we Visions en Tales of The Jedi en verscheen Young Yedi Adventures. Maar een nieuwe film, die kwam niet uit. De meest recente Star Wars-film is The Rise of Skywalker.

Pas op 22 mei 2026 verschijnt de eerstvolgende film, die gaat over The Mandalorian en Grogu. Tegen die tijd is het dus zeven jaar geleden dat de vorige film verscheen. Hoe zit dat?

Alles begint bij Solo

ScreenRant heeft wel een verklaring voor het enorme gat tussen de films. Simpel gezegd is het een opeenstapeling van problemen, die begint bij de film Solo. Voor wie het even kwijt is: Solo was een losstaande film in het grotere Star Wars-universum, die zich richt op het verleden van Han Solo. In de film zien we hoe Han Chewbacca en Lando Calrissian leerde kennen, hoe hij de Kessel Run in slechts twaalf parsecs wist af te leggen en hoe hij aan de Millennium Falcon komt.

De film deed het echter niet goed. Sterker nog, de film deed het voor Star Wars- en Disney-begrippen enorm slecht. De film haalde wereldwijd slechts zo’n 393 miljoen dollar op. Dat klinkt als veel, maar van alle live action Star Wars-films is dat het laagste bedrag tot nu toe. Ter vergelijking: The Rise of Skywalker en Rogue One haalden ieder ruim 1 miljard dollar op.

Dat Solo het niet goed deed, was overigens geen verrassing. Regisseurs Phil Lord en Christopher Miller werden tijdens de productie vervangen door Ron Howard, die tal van momenten opnieuw wilde filmen. Achter de schermen zou bovendien nog veel meer drama zijn geweest. En Disney zelf dacht dat de film het toch wel goed zou doen, waardoor er niet heel veel aan marketing werd gedaan. Die aandacht werd besteed aan Avengers: Infinity War. Daardoor kreeg Solo pas drie maanden voor de film verscheen een eerste trailer.

De eerstvolgende film na Solo was The Rise of Skywalker. Deze film haalde zoals gezegd ruim een miljard dollar op, maar zorgde onder fans voor gemixte reacties. Nu, vijf jaar na de release, krijgt de film op Rotten Tomatoes een 51% score op basis van recensies. Het grootste probleem volgens hen is dat de film veel te veel op nostalgie leunt. Toch krijgt de film wel een score van 86% van het publiek.

Disney+, Covid en stakingen

Een belangrijke les uit deze jaren was dat Star Wars-films ook kunnen falen. En dus nam Disney een pauze rondom Star Wars-films. Volgens CEO Bob Iger was dat om te voorkomen dat mensen Star Wars-moe zouden worden. Maar dat betekent niet dat de franchise stil stond. Er verschenen – zoals eerder al benoemd – talloze series op Disney+, de streamingdienst die destijds net nieuw was. The Mandalorian was daar één van en die deed het ontzettend goed. Later volgden hits als The Bad Batch, Andor en Ahsoka. En het einde van de series is nog niet in zicht. In mei verschijnt bijvoorbeeld het nieuwe Tales of the Empire.

De focus verschoof dus tijdelijk naar series. Maar Lucasfilm had wel drie data staan voor nieuwe films: 16 december 2022, 20 december 2024 en 18 december 2026. Door Covid werden die data een jaar opgeschoven, en uiteindelijk verdwenen ze helemaal van de planning. Welke films hadden moeten verschijnen, is nooit bekendgemaakt. Het is bovendien nog maar de vraag of we die überhaupt ooit gaan zien: omdat er met planningen geschoven werd, waren sommige schrijvers en regisseurs niet langer beschikbaar.

Gelukkig kwam ook aan de lockdowns een einde. Maar voor Hollywood waren de problemen nog niet ten einde. Afgelopen zomer besloten schrijvers en acteurs in Hollywood te staken. In totaal werd 148 dagen het werk neergelegd. Gevolg: Star Wars-films en -series liepen vertraging op.

Nu wel weer een film

De lockdowns zijn voorbij, de staking is opgelost en het falen van Solo is ondertussen wat naar de achtergrond verdwenen. Ondertussen blijkt Disney+ toch niet zoveel geld op te brengen als Disney had gehoopt. En daarmee verschuift de focus toch weer naar het witte doek. Begin dit jaar werd de eerste film aangekondigd: The Mandalorian & Grogu. Nu weten we dus dat deze in mei 2026 verschijnt, na een zevenjarige pauze rondom films. Wat daarna volgt, dat blijft nog even een verrassing.

Beeld: Star Wars/Disney