Einde Hollywood-staking in zicht: schrijvers en studio’s bereiken voorlopig akkoord

Hollywood-staking

Hollywood stond de afgelopen maanden in het teken van stakingen: in mei legden scriptschrijvers het werk neer. Maar de studio’s en scriptschrijvers hebben nu een voorlopig akkoord bereikt. Daarmee lijkt het einde van de Hollywood-staking – in ieder geval wat betreft de schrijvers – in zicht te komen. Tenminste, als de acteurs, die ook staken, ook snel tot een akkoord komen.

De staking in mei begon omdat de scriptschrijvers een betere verdeling van royalty’s willen. Tot nu toe kregen zij namelijk nauwelijks geld als een serie of film op een streamingdienst werd aangeboden. Terwijl wij lekker eindeloos Gilmore Girls of Stranger Things zaten te bingen, verdienden de streamingdiensten daar dus lekker aan, maar zagen de schrijvers er nauwelijks wat van terug.

Tegelijkertijd maakt kunstmatige intelligentie (AI) een flinke opmars, waardoor schrijvers bang werden dat het ook gebruikt zou worden bij het maken van scripts. Niet alleen zou je dan als schrijver weinig verdienen, mogelijk word het hele werk vervangen door computers, zo was de vrees. Daarom willen ze strenge afspraken met de studio’s over het gebruik van AI.

Voorlopig akkoord bereikt

Maandenlang hielden de studio’s de schrijvers af, zelfs toen in juni ook de acteurs zich bij de schrijvers voegden. De acteurs hebben eenzelfde klachten: de royalty’s worden niet eerlijk verdeeld en ze willen betere afspraken rondom het gebruik van AI.

Maar nu lijkt er dus een einde te komen aan de staking. The Los Angeles Times schrijft dat er nu een driejarig contract op tafel ligt, waarmee de uitbetalingen voor shows op streamingdiensten omhoog gaan en er inderdaad strenge regels komen rondom het gebruik van AI.

Of dit akkoord definitief is, hangt af van de leden van de schrijversvakbond. Als alle 11.500 leden akkoord gaan, is de Hollywood-staking van hun kant in ieder geval wel voorbij. De verwachting is dat de studio’s daarna hun aandacht gaan richten op de acteurs, die dus ook nog staken. Met hun vakbond is nog geen voorlopig akkoord bereikt.

Foto: Shutterstock