Doorbraak in de ruimtevaart: NASA creëert ruimterobot die satellieten kan onderhouden

De NASA heeft groen licht gegeven voor een bijzondere missie: de Restore-L missie. Met dit autonome ruimtevaartuig kunnen satellieten worden onderhouden. Restore-L kan een satelliet bijtanken terwijl hij rondjes draait om de aarde, maar kan dankzij robotarmen ook onderhoud uitvoeren, zonder dat er een mens aan te pas komt.

De bedoeling is dat de missie in 2020 plaatsvindt. De ruimterobot moet dan onderhoud gaat uitvoeren aan zijn eerste patiënt: de satelliet Landsat 7. Als de missie slaagt is dat een belangrijke doorbraak voor de ruimtevaart. Niet alleen wordt het onderhoud aan satellieten hierdoor makkelijker en goedkoper. Ze kunnen ook daadwerkelijk langer mee.

Het zorgt er daarnaast voor dat we satellieten met minder brandstof en meer onderzoeksinstrumenten aan boord de ruimte insturen. Immers: de brandstoftank kan later worden bijgevuld, terwijl een lege tank nu de dood van een satelliet betekent.

De Restore-L missie is verder ook van belang voor toekomstige missies naar Mars en andere plekken far, far way. Er worden namelijk allerlei technologieën getest, waaronder de robotarmen en een navigatiesysteem.