Nationale Quantum Cursus vertelt iedereen die het wil weten over quantumtechnologie

Quantum

Misschien heb je er wel eens van gehoord: quantumtechnologie. Deze technologie moet namelijk aardig wat mogelijk maken. Computers met veel meer rekenkracht dan de huidige varianten, stapels nieuwe producten en nieuwe netwerken. Maar hoe werkt deze technologie nou eigenlijk? En wat zijn de mogelijkheden? Dat kan iedereen die er interesse in heeft leren met de nieuwe Nationale Quantum Cursus.

De Nationale Quantum Cursus is een gratis online programma dat je vertelt over kwantummechanica, de ontwikkelingen in quantumtechnologie en de toekomstige implicties daarvan onderzoekt. “Quantumtechnologie opent deuren naar nieuwe producten en diensten, zoals quantumcomputers en -netwerken die voorheen onmogelijke taken uitvoeren met potentieel voor het oplossen van maatschappelijke uitdagingen, maar roept ook belangrijke vragen op over veiligheid”, zegt Jim Stolze. Hij maakte met een team van experts de cursus en maakte eerder al de Nationale AI Cursus.

Die vragen over veiligheid gaan bijvoorbeeld over computerbeveiliging. “Recentelijk waarschuwden bijvoorbeeld nog leden van het Europees Parlement en de AIVD voor de impact van quantumcomputers op traditionele beveiligingsmaatregelen, wat gevoelige communicatie in gevaar kan brengen. Met grote potentie komt ook grote verantwoordelijkheid. Of je nu een politicus bent, een burger of een organisatie, het is van essentieel belang om voorbereid te zijn, zodat onze toekomst met Quantum veilig, eerlijk en optimistisch kan zijn.”

Meedoen aan de discussie

De nieuwe cursus moet er dus voor zorgen dat je meer begrijpt van de technologie, zodat je je ook beter kunt voorbereiden op een potentiële reeks aan technologische doorbraken. Bovendien bouw je zo niet alleen kennis op voor de toekomst, maar kun je je ook bemoeien met de discussie over waar de technologie heen moet gaan, zo is de gedachte.

“Wat zo fascinerend is aan quantum, is dat de theorie er is, maar we kunnen het nog niet goed uitleggen. Deze cursus helpt ons beter te begrijpen wat de impact gaat zijn op onze maatschappij, zodat we er minder abstract over hoeven te praten”, zegt Constantijn van Oranje, special envoy Techleap.nl, die bij de lancering van de cursus aanwezig was.

De cursus bestaat uit verschillende onderdelen. Deelnemers leren wat over de geschiedenis van quantum, hoe quantumcomputers werken, over veiligheid en privacy, de praktische gebruikstoepassingen en wat de toekomst ons mogelijk brengt. Wie de cursus voltooid, krijgt er een certificaat van.

Foto: Shutterstock