Geniet van een half uur vol basketbalactie met deze virtual-reality-film van de NBA

Voor het eerst heeft een VR-film de lengte van een aflevering van een televisieserie bereikt, namelijk 25 minuten. Het gaat om Follow My lead: The Story of the 2016 NBA Finale, die door de NBA, Oculus en een productiebedrijf genaamd m ss ng p eces (missing pieces) gemaakt werd, schrijft The Verge.

De film klinkt als een kleine ontwikkeling, maar 25 minuten lang met een VR-headset op je hoofd zitten is niet iets wat we tot nu toe veel gedaan hebben. Bovendien is de video niet eenvoudig om te maken. De camera’s moeten immers op allerlei verschillende plaatsen moeten staan en de beelden moeten aan elkaar gezet worden.

Follow My Lead

Follow My Lead is een mini-documentaire over de dramatische confrontatie tussen de Cleveland Cavaliers en de Golden State Warriors. De Amerikaanse acteur Michael B. Jordan vertelt het verhaal in de film, die speciaal voor de Gear VR gemaakt is.

Waar veel VR-films erg traag zijn met lange shots, is Follow My Lead wel iets sneller. De beelden zijn iets korter dan bij een reguliere VR-film, doordat er tussen verschillende hoeken gewisseld wordt. Op die manier krijg je het gevoel dat je middenin de actie zit. Alle belangrijke dingen gebeuren namelijk voor je neus. Maar houdt er wel rekening mee dat dit niet de snelheid heeft van je gemiddelde speelfilm of serie.

Nadeel aan de film is volgens The Verge wel dat er nog wat ruwe randjes aan zitten. Zo zie je duidelijk dat er scheidingslijnen zijn tussen de clips en kloppen bepaalde delen van de video niet helemaal.

Niet het eerste NBA-project

De NBA heeft al eerder in de wereld van VR gezeten. Ze waren zelfs de eerste grote sport die serieuze interesse toonde in het medium. Begin 2015 maakten ze samen met Samsung een 360-graden film en LeBron James heeft zijn eigen korte VR-film gekregen.

Het huidige project is natuurlijk veel groter, maar dat heeft een reden. Eugene Wei, het hoofd van video bij Oculus, legt uit: “We wilden dat mensen stopten met zeggen dat je VR kunt gebruiken voor dit of dat verhaal. Er zijn een hoop dingen die VR kan doen, veel meer dan mensen geloven. Maar je moet ze gewoon laten zien dat het mogelijk is.”

Follow My Lead is nu gratis te krijgen in de Gear VR-winkel en op Facebook staat een teaser.