NCSC waarschuwt voor Russische staatshackers

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) waarschuwt voor Russische staatshackers. Dat meldt NU.nl. De organisatie, die onderdeel is van het ministerie van Justitie en Veiligheid, wijst op de waarschuwing van Amerikaanse en Britse veiligheidsdiensten. Zij waarschuwden maandag dat Russische staatshackers proberen in te breken op de digitale infrastructuur.

De hackers zouden nu al onder meer aanvallen plegen op routers en firewalls. Die zouden ze vervolgens besmetten met malware. Op die manier zouden de Russen een besmet netwerk willen maken, dat ingezet kan worden wanneer zij dat willen.

Het NCSC zegt de waarschuwing serieus te nemen. Het centrum adviseert Nederlandse organisaties hun netwerkapparatuur op foutieve configuraties te controleren.

Cisco

Onder meer apparaten van het merk Cisco zou door de Russen zijn besmet. Het NCSC adviseert dan ook om de meest recente patches van het programma Cisco Smart Install te installeren. Eerder deze maand werden updates uitgebracht die de kwetsbaarheid zou verhelpen.

Verder noemt de organisatie het “voorstelbaar” dat hackers kwetsbaarheden in andere routers en netwerkapparatuur uitbuiten.

Het is onduidelijk hoe groot de beschuldiging aan het adres van Rusland precies is. “We hebben geen volledig inzicht in de reikwijdte van de aanval”, aldus een ambtenaar van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid maandag.