Nederland is wit: zo voorkom je dat je uitglijdt met de fiets

Fietsen in de sneeuw

Nederland is in de afgelopen dagen wit gekleurd en ook vanavond en vannacht sneeuwt het nog in het zuiden van ons land. Met natte wegdekken en temperaturen rond het vriespunt, worden de wegen daardoor snel glad. Gevaarlijk, ook als je op de fiets bent. Gelukkig kun je maatregelen nemen om uitglijden te voorkomen, ook als je moet fietsen in de sneeuw.

Op de gemiddelde weg voor auto’s wordt wel gestrooid, maar op fietspaden helaas niet altijd. Het gevolg: het is glibberen op de fiets en voor je het weet lig je onderuit.

De ANWB ziet dit soort problemen ook en geeft daarom nu een aantal tips om te voorkomen dat je uitglijdt bij fietsen in de sneeuw of over gladde fietspaden. En dat begint al bij het goed instellen van je fiets: een te hoog zadel zorgt ervoor dat je niet bij de grond kunt en jezelf dus niet kunt stabiliseren als je plots moet remmen of wegglijdt. En te harde fietsbanden geven weinig grip op het wegdek. Dus kies voor een laag zadel en zachtere banden!

Remmen of te langzaam fietsen

De ANWB geeft onder meer als tip om niet te langzaam te fietsen. Hoe langzamer je fietst, hoe minder stabiel je namelijk bent. Dus houd een normaal fietstempo aan (ook niet te hard, dan kun je juist slippen) en de kans is kleiner dat je onderuit gaat.

Andere veelgemaakte fouten zijn remmen met je voorrem in de bocht (dan kun je slippen en uit balans raken), je fiets in een te lichte versnelling zetten of juist in de bocht versnellen. Allemaal zaken waardoor je sneller onderuit gaat op een gladde ondergrond.

Ook een gevaarlijke: fietsen door het spoor van een ander. Het voelt zo logisch: iemand anders heeft hier de sneeuw vast voor je platgedrukt, dan kun jij er zo achteraan, toch? Niet dus. Juist zo’n spoor kan erg glad zijn, waardoor jij sneller onderuit gaat. Kies dan dus toch voor de verse sneeuw, wat een stuk stroever is en daardoor minder gevaarlijk.

Foto: Shutterstock