Nederland op schema om te voldoen aan internetrichtlijnen EU

Goed nieuws voor landgenoten met een internetverslaving: het Nederlandse internet wordt steeds sneller. In het eerste kwartaal van dit jaar had 17 procent van alle Nederlanders een verbinding sneller dan 100 Mbps.

De meeste groei zat begin dit jaar in de categorie 30 tot 100 Mbps. Eind 2014 had 30 procent van alle internetters een verbinding met deze snelheid, maar een kwartaal later was die groep een stuk groter: 45 procent heeft een verbinding met een snelheid van minimaal 30 Mbps. Dit komt overigens niet omdat iedereen spontaan op een nieuw abonnement is overgestapt, zo meldt toezichthouder ACM. Aanbieders als KPN en Ziggo hebben de snelheid namelijk flink opgevoerd, waardoor in verhouding meer mensen snel internet hebben.

Die stijging zal vermoedelijk nog wel even doorzetten, omdat KPN het kopernetwerk van een flinke update gaat voorzien. Hierdoor worden ook op dit netwerk snelheden van 100 Mbps mogelijk. Nederland is volgens ACM dan ook hard op weg om te voldoen aan Europese doelstellingen. Het is namelijk de bedoeling dat in 2020 voor iedereen een internetverbinding met een snelheid van minimaal 30 Mbps beschikbaar is.