Nederlanders verbruiken recordhoeveelheid mobiele data

Wij Nederlanders hebben in het derde kwartaal van vorig jaar een nieuw record gevestigd. Toen gebruikten we namelijk meer MB’s via mobiele netwerken dan ooit tevoren. Tussen juli en september steeg het dataverbruik via 3G en 4G namelijk naar ruim 50 miljoen gigabyte, oftewel 50 petabyte. Dat is bijna 16 procent meer dan in het kwartaal ervoor, blijkt uit de Telecommonitor van de Autoriteit Consument & Markt.

Het verbruik van de eerste drie kwartalen van vorig jaar ligt zelfs hoger dan in heel 2015. Vorig jaar verbruikten we tot en met september namelijk 129 miljard MB, tegenover 114 miljard MB in het gehele jaar ervoor.

Logisch gevolg is dat er ook steeds meer mensen zijn die een abonnement met mobiel internet hebben. In het derde kwartaal van vorig jaar is het aantal mobiele bundels namelijk gestegen tot meer dan 13,6 miljoen aansluitingen, 8,6 procent meer dan een jaar eerder. Bij 62 procent gaat het om een 3-in-1-bundel, waarbij je ook kunt bellen en sms’en.

We bellen meer mobiel

In het bewuste kwartaal internetten we niet alleen meer via onze smartphones, we bellen ook meer. Het totaal aantal verbruikte belminuten is namelijk gestegen van 10,4 miljard naar 10,7 miljard belminuten ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Een mogelijke verklaring daarvoor is dat je steeds vaker onbeperkt kunt bellen met een mobiel abonnement.

Opvallend genoeg sms’en we ook weer meer. In het derde kwartaal van 2016 verstuurden we 869 miljoen berichten. Dat ondanks het feit dat bijna iedereen tegenwoordig WhatsApp heeft.

Meer glasvezel

Ook het gebruik van glasvezelinternet groeit. Het is voor het eerst dat er meer dan een miljoen Nederlandse huishoudens met een dergelijke aansluiting zijn. Ruim een derde heeft daar ook een snelle internetverbinding van meer dan 100 MB/s bij. De helft heeft een snelheid tussen de 30 en 100 MB/s.