De 12 boekentips van Elon Musk

Elon Musk heeft een brein waar menig een jaloers op is; met Tesla, SpaceX en SolarCity heeft hij succesvolle bedrijven opgezet in sectoren die lang dood leken te bloeden en denkt hij jaren vooruit. Om tot de ideeën voor die bedrijven te komen moet je over een brede kennis beschikken, want een ruimtevaartbedrijf of fabrikant van elektrische auto’s stamp je niet uit de grond door er simpelweg genoeg geld tegenaan te gooien. En hoe kom je aan die kennis? Door boeken te lezen, als het aan Musk ligt.

Aan The New Yorker vertelde zijn moeder ooit de anekdote dat ze kleine Elon vaak meenam naar etentjes, zodat hij alvast contact op kon doen met interessante volwassenen. Musk nam dan bijna altijd een boek mee, dat hij onder de tafel verstopte: Als zijn gesprekspartners niet interessant genoeg waren ging hij liever zitten lezen.

Volgens zijn jongere broer las hij als kind twee boeken per dag en Musk heeft zelf ook al meerdere keren in het openbaar zijn ongelooflijke leesdrift besproken. Toen hij gevraagd werd hoe hij zoveel geleerd had over raketten, voor hij SpaceX startte, was zijn antwoord “ik lees veel boeken”.

Dat dit voor Musk werkt betekent niet dat het jou ook lukt om een ruimtevaartbedrijf op te richten door simpelweg veel te lezen, maar het is wél interessant om te zien waar hij (een deel van) zijn ideeën heeft opgedaan, vooral omdat het een opmerkelijke mix tussen vakliteratuur en science fiction blijkt te zijn.

Deze boeken las Elon Musk

Dankzij een groep behulpzame Quora-gebruikers is er nu een mooie lijst van de boeken die Elon Musk behulpzaam vond in zijn dat pad naar succes:

 1. Zero to One: Notes on Startups, or How to Build the Future van Peter Thiel en Blake Masters.

 2. Superintelligence: Paths, Dangers, Strategies van Nick Bostrom

 3. The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy van Douglas Adams. Volgens Musk heeft dit boek hem geleerd “dat de vraag moeilijker is dan het antwoord”.

 4. Structures: Or Why Things Don’t Fall Down van J.E. Gordon. “Een hele, hele goede grondverf als je iets wil weten van structureel ontwerp”, zei Musk hierover in een interview.

 5. The Autobiography of Benjamin Franklin door Benjamin Franklin. “Hij is zeker een van mijn helden”, zegt Musk over een van de Founding Fathers van de VS.

 6. Einstein: His Life and Universe door Walter Isaacson.

 7. Howard Hughes: His Life and Madness door Donald L. Barlett en James B. Steele. “Ik hou van biografieën”, zei Musk hierover tegen CNN. “Je leert er veel van.”

 8. The Foundation Trilogy van science fiction auteur Isaac Asimov. De klassieke reeks leerde hem dat “beschavingen in cycli bewegen”, zei hij eerder tegen The Guardian. “We zitten nu natuurlijk in een zeer opgaande cyclus en hopelijk blijft  dat zo. Maar misschien is dat niet het geval. We hebben nu voor het eerst in 4,5 miljard jaar de mogelijkheid om leven buiten de aarde uit te breiden. Het lijkt erop dat het slim is om daar naar te handelen nu het raam openstaat en we er niet vanuit gaan dat dit nog lang zo zal blijven.

 9. Look to Windward door Iain M. Banks.

 10. The Lord of the Rings door J.R.R. Tolkien.

 11. Lord of the Flies door William Golding.

 12. Merchants of Doubt: How Handful of Scientists Obscured the Truth on Issues from Tobacco Smoke to Global Warming door ERik M. Conway en Naomi Oreskes.