Nederlanders zijn het vijfde gelukkigste volk ter wereld

Gelukkigste volk

Nederlanders zijn het vijfde gelukkigste volk ter wereld. Dat blijkt uit het jaarlijkse World Happiness Report, dat gedurende drie jaar meet hoe mensen zich voelen, hoe het staat met hun fysieke en mentale gezondheid, welke sociale steun zij aan elkaar hebben, hoeveel corruptie er is binnen de regering en wat het bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking is.

De onderzoeksresultaten van dit jaar tonen aan dat de meeste populaties wereldwijd “opvallend veerkrachtig” zijn, ondanks diverse overlappende crisis, zo stelt het World Happiness Report. Zo zijn was de wereldwijde gemiddelde tevredenheid van het leven tijdens Covid net zo hoog als daarvoor.

Toch zijn er wel wat verschillen, ziet professor Lara Aknin, die bijdroeg aan de studie. “We zien voor de tweede keer dat diverse vormen van dagelijkse vriendelijkheid – zoals het helpen van een vreemde, doneren aan een goed doel en vrijwilligerswerk – vaker voorkomen dan voor de pandemie. Het is aangetoond dat dit soort daden van vriendelijkheid leiden tot meer geluk, maar daar ook uit ontstaan.” Met andere woorden: omdat we zo gelukkig zijn, doen we vaker iets aardigs voor anderen, waardoor we ons nog gelukkiger gaan voelen.

Nederlanders erg tevreden

Nederland staat dus zoals gewoonlijk weer in de top vijf en net als vorig jaar op de vijfde plek, wat betekent dat we het hier eigenlijk best goed hebben (vinden we zelf). Gemiddeld geven Nederlanders hun leven een 7,4 op een schaal van 10. Maar er zijn dus landen die het nog beter deden. Voor het zesde jaar op rij staat Finland weer bovenaan de lijst, waar ze het leven gemiddeld een 7,8 geven. Op de tweede plaats staat Denemarken, gevolgd door IJsland en Israël. Net onder Nederland staan Zweden, Noorwegen, Zwitserland, Luxemburg en Nieuw-Zeeland.

Maar er zijn ook landen waar het veel minder goed gaat. Afghanistan en Libanon – waar al jaren oorlog heerst – zijn dit jaar de twee ongelukkigste landen. Opvallend is echter dat Oekraïne, waar het nu toch ook al ruim een jaar oorlog is, niet in de onderste twintig landen staat. Toch heeft de oorlog wel degelijk invloed op het geluk van de mensen daar, vertelt professor Jan-Emmanuel De Neve, die ook bijdroeg aan het rapport.

“We zien dat Oekraïne een echte klap heeft gekregen. Maar wat opvalt is dat Oekraïne minder hard viel dan het in 2014 deed, toen Rusland de Krim annexeerde. Dat is deels het gevolg van het groeiende saamhorigheidsgevoel in Oekraïne, wat we in de data terug zien in bijvoorbeeld hoeveel er vreemden geholpen worden en hoeveel donaties gedaan worden. De Russische invasie heeft Oekraïne in een natie veranderd.” Het land staat nu wereldwijd op de 92e plek.

Top 20 gelukkigste volken

Nieuwsgierig naar welke landen het meest gelukkig zijn en welke het minste? De volledige ranglijst is te vinden bij de World Happiness Report. Maar hieronder vind je de top 20 van meest gelukkige volken:

 1. Finland
 2. Denemarken
 3. IJsland
 4. Israël
 5. Nederland
 6. Zweden
 7. Noorwegen
 8. Zwitserland
 9. Luxemburg
 10. Nieuw Zeeland
 11. Oostenrijk
 12. Australië
 13. Canada
 14. Ierland
 15. Verenigde Staten
 16. Duitsland
 17. België
 18. Tsjechië
 19. Verenigd Koninkrijk
 20. Litouwen

En deze landen zijn het minst gelukkig:

 1. Afghanistan
 2. Libanon
 3. Sierra Leone
 4. Zimbabwe
 5. Congo
 6. Botswana
 7. Malawi
 8. Comoren
 9. Tanzania
 10. Zambia
 11. Madagascar
 12. India
 13. Liberia
 14. Ethiopië
 15. Jordanië
 16. Togo
 17. Egypte
 18. Mali
 19. Gambia
 20. Bangladesh
Foto: Shutterstock